Ljudski je poznavati osećaj ljubomore i osetiti njen probod s vremena na vreme. Bolesno je patiti od ljubomore, jer to je patnja koja ukazuje na uzroke koji se kriju iza emocije. Ponekad ljudi pate od ljubavne ljubomore, a ponekad pate od zavisti – čini im se da svi drugi nezasluženo i lako dobijaju i uzimaju sve ono što oni žele i što ne uspevaju da dosegnu. Evo nekih trezvenih smernica, kojima možeš da kanališeš osećanja ljubomore i zavisti, kad počnu da te muče. 

Oni kojima zavidiš, prošli su kroz pakao, baš kao što i ti prolaziš. Borili su se sa svojim strahovima, padali, razočaravali se, očajavali, sabirali se, pokušavali ponovo i nastavljali. Ti ne znaš kroz šta su prošli, ali to je sve deo ljudskog iskustva, možeš da pretpostaviš. Nije im bilo lako, iako izgleda kao da jeste, ali sve što posmatraš spolja, emituje samo površnu sliku. Ne znaš njihovu priču i zato nemoj trošiti svoju energiju na zavist i ljubomoru. Radije pomisli da u toj priči ima mnogo toga što zaslužuje poštovanje, saosećanje, razumevanje i podršku. Oni koji su odmakli daleko, verovatno su u nekom trenutku bili tu, gde si ti sada. Ako su oni uspeli, to znači da možeš i ti. 

Zavist i ljubomora te zaustavljaju, zarobljavaju tvoju energiju, skreću ti pažnju sa bitnijih stvari – pokušaj da okreneš tu energiju i fokus na učenje (od onih kojima zavidiš), na otvaranje uma za iskustva i spoznaje koje bi ti pomogle da u životu postigneš i dobiješ ono što želiš. Možda je najveći problem u tome što ne znaš šta želiš – izgleda ti poželjno ono što drugi imaju i misliš da hoćeš to, dok možda, suštinski želiš nešto drugo. Upotrebi svoju snagu, energiju i pamet da otkriješ šta je ono što ti želiš. Tada ćeš moći da posegneš za tim i neće ti smetati što su i drugi postigli ono što su hteli. 

Comments