Ako te ljubomora žestoko izjeda i svakog dana si u mukama zavisti, to znači da tvoja patnja zahteva intervenciju – ne prihvataš sebe, ne voliš sebe, ne osećaš se kao osoba vredna pažnje i poštovanja. Osećaš se kao gubitnik i žudiš za potvrdom da možeš da pobediš. Ali, dokle god se osećaš gubitnički, oko tebe će se kreirati okolnosti da potvrde to osećanje. Potrebno je da radiš na sebi, na pronalaženju uzroka neljubavi prema sebi, na upoznavanju i prihvatanju sebe, na opraštanju onima koji su te traumirali, povredili, uslovili. Promeni svoje osećanje, svoj doživljaj sebe, pa ćeš promeniti svoju poziciju i doći će odgovarajuće potvrde da si na pravom putu. 

Ako veruješ da će te postizanje nekog cilja ispuniti, isceliti, doneti ti mir, zadovoljstvo sobom, samopoštovanje i samopouzdanje, verovatno uopšte nisi u pravu. Možda bi se osećala isto kao i pre – uznemireno, nesigurno, depresivno. Možeš upotrebiti pogonsko gorivo ljubomore da se motivišeš da radiš bolje, da se usmeriš ka uspehu – ali kad osvojiš to nešto, pobeda ti neće doneti ispunjenost, samo će ti pokazati kolika je praznina u tebi. A ta praznina se ne ispunjava ambicijom i uspehom, oni ne donose mir i zadovoljstvo sobom. To dolazi samo od prihvatanja sebe i ljubavi prema sebi.  

Možda uopšte ne želiš te neke krajnje rezultate koje vidiš kod drugih. Možda si ljubomorna jer se osećaš sputano i ne znaš kako da ostvariš svoj potencijal i izgradiš život u kome bi se osećala slobodno i zadovoljno. Ljubomora je posledica tvoje sumnje u sebe, straha i osećanja krivice, ona ih istovremeno maskira i poziva na površinu, da bi mogla da ih razrešiš i prevaziđeš. Oni koji uspevaju da žive onako kako im odgovara, verovatno su već uspeli u tome. Možeš i ti. 

Naslovna fotografija: instagram.com/olivia.mathers

Brankica Milošević 

 

Comments