Podigni pogled prema nebu. Nikad nećeš videti dugu spuštenog pogleda. (Čarli Čaplin)

Postoje dani kad se jednostavno probudiš neraspoložen i kada ti nije ni do čega. Nekada, pak, savršeno dobro znaš razlog svoje tuge. Bilo kako bilo, negativne emocije ne bi trebalo držati u sebi. Otarasi ih se što pre! A pre svega na zdrav, a ne na autodestruktivan način.

Plači!

Ako ti se plače – plači! Ovo je najjednostavniji, ali i najefikasniji način da izbacis sav bes, tugu, povređenost iz sebe. Ne plaši se da ćeš ispasti slabić. Čak, posle dobre partije plakanja, osećaćeš se mnogo bolje i misli će ti se na najbolji način razbistriti.

Piši!

Ako već ne želiš da se uplićeš u svađu, ili pak, ako ti je potrebno malo vremena da razmisliš o svemu pre razgovora, piši dnevnik. Sve što ti se mota po glavi ispiši. Papir trpi sve! Pošto završiš, lako se možeš vratiti i pročitati sve to kako bi shvatila u čemu je bio problem i kako se može rešiti.

Vežbaj!

Kroz fizičku aktivnost je najbolje izbaciti svu nervozu iz sebe. Slušalice u uši, omiljenu muziku na najjače i… radi šta god ti padne na pamet! Teretana, trčanje, boksovanje vreće, preskakanje vijače… Osećaćeš se bolje, a učinićeš i svom telu nešto dobro.

Nađi hobi!

Najlakše ćeš se opustiti i smiriti radeći ono što voliš. Pitanje je samo šta voliš. Gledanje filmova, slušanje muzike, crtanje, slikanje, sređivanje kuće, možda? Sve dolazi u obzir! Posveti se tome maksimalno i nećeš ni primetiti u kom trenutku si počela da se opuštaš i zaboravljaš sve ružno.

Smej se!

Uz svakakve medije, društvene mreže i aplikacije, sigurno možeš očas posla naći nešto zanimljivo i smešno što će ti popraviti raspoloženje. Znaš već, smeh je najbolji lek! Pronađi smešne slike, statuse ili ispovesti i – uživaj!

Sreca Izbaci to iz sebe!

Idi u kupovinu!

Treba li objašnjavati? Naravno, ne treba potrošiti svu ušteđevinu, ali makar i najobičnija majica ili sladak nakit ti može vratiti osmeh na lice. Zar ne razmišljaš već o super-kul kombinaciji za sledeću žurku?

Pozovi prijatelja!

Prijatelji su tu da pomažu. Zato, pozovite ih i izjadajte se. Oni će sigurno znati kako da vas uteše, a kasnije se možda i dotaknete najnovijih tračeva. Na kraju ćete plakati od smeha!

Pevaj!

Pusti neku dobru, brzu pesmu koja će te odmah podići na noge. Pevaj, vrišti, igraj, skači, sve što te je inače sramota da radiš u klubu, a tako želiš! Komšije će valjda shvatiti da si imala loš dan…

Jedi!

Hm, koliko je pametan ovaj savet – ne znam, ali znam da uvek pomaže! Možeš nekad zgrešiti sa nečim nezdravim, ali ako baš često patiš od neraspoloženosti, pokušaj sa pistaćima, orasima ili tamnom čokoladom. Da ne budeš posle debela, ali srećna! Zato, neka bude ipak ovo prvo što ćeš uraditi kad si neraspoložena, pa onda sve ostalo nabrojeno!

Ivana Tomić 

Comments