Hot topics

#Staycation? Ovo su naši predlozi kako da provedete najbolje leto ikad!

Testirali smo FOREO LUNA fofo uređaj za čišćenje lica – ovo su naši utisci!

Leto u gradu? Ovako možeš da provedeš svoj savršeni dan!

Koje dodatke ishrani treba da konzumiraš za očuvanje opšteg zdravlja

Kako da se dobro provedeš ovog leta – čak i ako nigde ne putuješ!

Ljubavni horoskop za jul 2020.

Najvažnije stvari na životnom spisku posle 30-e

Jutarnji rituali uz koje će ti svaki dan biti dobar dan!

Top 5 boja koje ćemo ovog leta želeti u svojim garderoberima

Sve što ti je potrebno za savršenu, opuštajuću kupku

Stres je najgora bolest današnjice. Jurimo i borimo se, sve u hodu, bez pauze, paralelno na pet frontova, a pritisak se taloži, gomila, vrtloži. Pa preraste u simptome i vrti nam se u glavi, srce preskače i ubrzano lupa, osećamo se iscrpljeno i pobeđeno. I zaglavljeno u neprekidnom krugu obaveza i dužnosti, problema i rešenja. Potreba da prekinemo krug, da se zaustavimo, odmorimo, orijentišemo, dolazi malo pre telesnih simptoma, ali obično je shvatimo ozbiljno, tek kad nam nije dobro. Telo signalizira uzbunu. Ne treba da se uplašimo, nego da poslušamo. Za prva tri načina nisu nam potrebni posebni uslovi, ali četvrti je najdelotvorniji.

Disanje

Pod neprekidnim stresom počinjemo da zadržavamo dah. Držanje nam je povijeno, kao da pokušavamo da se omotamo oko sebe i zaštitimo se. Da se pritajimo i čekamo da prođe. Dišemo plitko da izdržimo pritisak i zaštitimo svoj emotivni centar – pluća i srce.

Treba da se ispravimo, bilo da hodamo ili sedimo, da ujednačimo disanje i primenimo trostepeno joga disanje. Od stomaka, preko dijafragme, do vrha pluća, udišemo brojeći do tri, četiri ili pet, zavisno od kapaciteta, jer izdisaj ide istim putem, samo traje duplo duže. Vazduh istiskujemo ispumpavajući stomak i brojeći do šest, osam, deset. Uz malo vežbe otkrićete koji položaj i koliko dugačak udah i izdah nam najviše prijaju. Brojanje je obavezno, ne toliko zbog kontrole udaha i izdaha, koliko zbog potpunog usredsređivanja na disanje. Um mora nešto da radi, a kad se fokusira na brojanje i disanje, onda neće imati prilike da se bavi ometajućim mislima.

Meditacija

Razne tehnike meditacije takođe usmeravaju aktivnost uma. Umesto da se bavi uznemirujućim razmišljanjem, fokusira se na neku umirujuću zamisao, ili na neki samoistražujući postupak. Svaka meditacija zahteva udoban položaj i opuštanje, neke uključuju umirujuće zvuke iz prirode, usredsređivanje na neku telesnu oblast koja nam zadaje nevolje i stvaranje slike zdravih organa koji pravilno rade i energije koja ih puni, čisti i isceljuje. Možete da upotrebite neku snimljenu vođenu meditaciju, u kojoj slušate i sledite uputstva. Često se dešava da se tokom meditacije toliko opustite da zaspite, ali ako slušate nečije instrukcije – uživo ili na snimku, um ih i dalje prosleđuje u telesni sistem, iako ste zadremali. Posle opuštanja osećaćete se odmorno i osveženo.

tumblr n1hdo43ioQ1rrns0oo1 1280 Izbroj do četiri i pomozi sebi!

Odmor

Često nam je potreban samo zdrav san, odmaranje i neaktivnost, da saniramo posledice iscrpljenosti i napetosti. Nije lako zaspati, ili samo ležati i čitati, ako ste uznemireni i napeti, pa je najbolje primeniti tehnike disanja i meditacije pre spavanja. A pre svega tuširanje i neko prirodno umirujuće sredstvo, čaj ili kapi. Voda zaista čisti i pročišćava, koliko fizički, toliko i energetski, pa pod tušem treba sklopiti oči i zamisliti kako voda ispira iz nas umor, brigu, gar i talog koji u nama ostavlja stres. Spavanje nastavlja proces umirenja i oslobađanja kroz snove, koje nekad zapamtimo, jer su važni i upečatljivi i ukazuju nam na probleme koje razrešavamo, a ponekad se taj proces odvija van svesnog pamćenja.

Putovanje

Promena sredine je lekovita nakon preživljenog stresa, kao i u svakoj situaciji u kojoj se neizvesnost produžava, a rešenje ne nazire. Naravno da sebe i svoje misli nosimo sa sobom gde god da odemo, ali drugačija sredina i okruženje imaju sopstvenu energiju. Ponekad je dovoljno da provedemo dan u prirodi, vikend kod rođaka na selu ili u poseti prijateljici, a ponekad nam je neophodno da na nekoliko dana otputujemo negde gde smo se najbolje osećali, na mesto za koje znamo da na nas utiče lekovito.

Nijedna od ovih intervencija nije teška i neizvodljiva, a svaka služi da se izmaknete iz začaranog kruga nerešivih situacija koji vas iscrpljuje i nagriza vam zdravlje. Sebi ste najpotrebniji, a svi ostali kojima ste takođe potrebni, mogu da se snađu i bez vas, barem neko vreme. Oni možda ne shvataju da vi morate da pomognete sebi, da biste mogli i dalje da im pružate oslonac, ali vi ste dužni da to znate i uradite.


Aleksina Đorđević

Editors choice