Primeri prominentnih projekata uključuju i skulpturalni enterijer Bele džamije u unutrašnjosti Bosne, rekonstrukciju Skoplja posle zemljotresa- bazirano na metabolističkom dizajnu Kenzo Tangea i celokupan projekat Novog Beograda i njegovih blokova.

monument battle sutjeska moma toward concrete utopia yugoslavia exhibition dezeen hero 852x479 Izložba o jugoslovenskoj arhitekturi u Njujorku
(Memorijalni spomenik poginulim borcima u bitci na Sutjesci, vajar: Miodrag Živković.)

Sa ovom izložbom, MoMA ima za cilj da po prvi put internacionalnoj publici predstavi “izuzetne primere građevina vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije”.

Glavni kustos Toward a Concrete Utopia je Martino Stierli, asistent kustosa Anna Kats, i gostujući kustos Vladimir Kulić, i biće otvorena od 15. jula 2018. do 13. januara 2019.

Ukoliko se nađeš u Njujorku u nekom trenutku između ovih datuma, obavezno poseti ovu jedinstvenu izložbu. Jeste da si većinu videla uživo, što je posebna privilegija, ali isto tako posetiti jednu ovakvu retrospektivu i “prošetati” socijalističkom Jugoslavijom na ovaj način je sasvim drugačije iskustvo.

Pročitajte još i ovo:

Svetski muzeji koje treba da posetiš: Luvr

Loving Vincent: 6 godina stvaranja prvog ručno slikanog filma (VIDEO)

Kako bi poznate statue iz 19. veka izgledale da su u boji?

Zapratite svoj omiljeni magazin na YoutubeuInstagramuFacebookuTwitteru i pridružite nam se na Viber Public Chatu.

Izvor fotografija: vlasništvo Muzeja moderne umetnosti u Njujorku (MoMA)

Comments