Putovanja… Znamo sve o njima, zar ne? Ne. Zagrebite ispod površine i videćete da ništa ne znamo o svetu koji nas okružuje. Na primer, da li znate koliko traje najkraći komercijalni let? Koja država nema reku? Koji je nesvakidašnji prilog pizzi u Švedskoj? Izdvojili smo pojedine zanimljivosti koje vam mogu poslužiti da ispunite “neugodno” vreme između video poziva sa porodicom i prijateljima i surfovanja po društvenim mrežama. Verujte nam, ništa bolje ne ispunjava tišinu od toga da saznate činjenice koje vas mogu iznenaditi i šokirati, kao što je, na primer – koliko koraka u svakom trenutku imate do najbliže kante za smeće u Diznilendu…

Najduži komercijalni let trajao je 30 sati

Takozvani Double Sunrise servis avio-kompanije Qantas, koji je leteo od Australije do Šri Lanke od 1943-45. godine, često je trajao preko 30 sati, pa bi putnici dvaput videli izlazak sunca. Danas, najdruži komercijalni let je preko Singapore Airlines od Singapura do Njujorka, sa prosečnim trajanjem oko 17 sati i 50 minuta.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @moreevilthansanta

Najkraći komercijalni let traje manje od 2 minuta

…a dešava se na relaciji ostrva Vestrej i Papa Vestrej na škotskim Orkni ostrvima. Prosečno vreme leta je oko minut i po, dok je najkraći zabeleženi let trajao manje od 50 sekundi.

Japanska železnica izdaje sertifikat za kašnjenja duža od 5 minuta

Japanski vozovi, navodno najtačniji na svetu, putnicima izdaju sertifikat u slučaju kad voz kasni duže od 5 minuta. Dokument se može pokazati šefu ili profesoru kako bi se objasnilo putnikovo kašnjenje na posao ili u školu. Ovakvi sertifikati se daju i u pojedinim vozovima u Nemačkoj i Parizu.

Najskuplja vožnja taksijem od aerodroma do grada iznosi 190 funti

Svako ko obraća pažnju na svoje finansije trebalo bi da izbegava vožnju taksijem sa Narita aerodroma u Tokiju, koja u jednom smeru (od aerodroma do grada) iznosi između 191 do 235 funti.

Železnica Indije svakodnevno preveze oko 23 miliona ljudi

Toliko iznosi cela populacija Australije. Ako bi se sve postavile u jednu liniju, pruge Indije bi obavile celu planetu jedan i po put.

Saudijska Arabija nema reke

Predstavlja jednu od 17 država na svetu koje nemaju nijednu reku.

U Etiopiji je trenutno na snazi 2013. godina

Etiopija ima svoj kalendar koji, zbog razlike u datumu rođenja Isusa Hrista, osam godina kasni za gregorijanskim kalendarom (koji važi za standard za većinu zemalja u svetu). Nova godina u Etiopiji slavi se 29. ili 30. avgusta.

Comments