Hrvatski Fashion week ili Dove Fashion.hr, ili pak Fashion.hr Industrija, kako vam je draže, održao se od 29. septembra do 1. oktobra u Zagrebu. Ulaznice su tražene kao samo zlato, jer svatko tko je netko mora biti tamo. Sami znamo da je Zagreb prepun modno osviještenih dama i zbog toga je, čini se, nastao pravi mali rat. Kako je prošle godine bilo incidenata kad su određene zvijezde demostrativno pred kamerama napuštale revije, jer im nije dozvoljeno sjediti u prvom redu, organizatori su se svojski potrudili – između ostalog, i da ne bude iznenađenja sa srpskim omraženim zvijezdama narodne glazbe, koje nisu poželjni idoli za sjedenje u prvim redovima, kao Seka ili Ceca prošle godine, i organizirali nešto najveće do sada u našoj metropoli.

Clipboard018 Izveštaj sa zagrebačkog Fashion Week a

Da vam šapnem šta sam načula: kako su se novopečene hrvatske blogerice, koje već postaju bog i batina u hrvatskoj modi, pobrinule za jedan skandalčić. Naime, jedna od njih imala je ideju prije par godina, kad ih je postojalo svega nekoliko, da pravi male slatke šarene torbice i prodaje ih putem interneta. Naravno, tada su se njih četiri-pet držale skupa kao pijan plota, te je ona iznijela ideju svojim “prijateljicama”. Kad je ideja realizirana i cura počela na njoj mlatiti pare, jedna od njih odlučila je praviti iste te torbice i više se nisu viđale u istom društvu “svakog petka”, pa čak ni na modnim događanjima. Ali, zašto je to važno za zagrebački Fashion Week? E, pa ovu drugu pozvao je jedan “jak” modni brand da njene torbice koriste na reviji. Pogađate, ova prva nije bila na reviji.

Sad da vam objasnimo “famu” oko imena, jer neki koji ne prate modna kretanja oko hrvatskih dizajnera ne kuže zašto se tako zove, a vjerujte, i mi koji ih pratimo svakodnevno ponekad smo  zbunjeni. Uglavnom, ove godine naziv je bio ovaj iz naslova upravo zbog toga jer najbolji i najpoznatiji hrvatski modni kreatori, koji su do sada uglavnom radili unikatne komade, kreću u industrijsku proizvodnju. Osnovni cilj jeste da se pripomogne hrvatskoj modnoj konfekcijskoj industriji, koju je zahvatila velika recesija, kažu; ne znamo je li krivac dolazak H&M-a i C&A, u kojima Hrvatice vise u redovima dok ih teta sa razglasa ne potera van.

Clipboard025 Izveštaj sa zagrebačkog Fashion Week a

Produkcija najveće do sad piste u najvećoj do sad dvorani stvarno je bila vrhunska, pa kao i poneki strani dizajner koji nam povremano navrati, i mi smo se iznenadili i odajemo im svaku pohvalu s te strane, dok što se revija i sadržaja tiče, vladaju oprečna mišljenja. Kritičari nisu naručito oduševljeni, govoreći kako je sve prikazano bilo manje-više viđeno i kako je dizajnerima ove godine nedostajalo hrabrosti da iznesu neku viziju. Novinari po tisku oduševljeno hvale i slave krojeve, dezene, dodatke, tkanine… Uglavnom, Alduk, Zigman, Dojčinović, Sever i Donassy ponovno su bili jako dobri, a Klarić, Galaš i eNVy-evci oduševili su nas, pa pogledajte i sami.

Clipboard03 Izveštaj sa zagrebačkog Fashion Week a

Clipboard04 Izveštaj sa zagrebačkog Fashion Week a

Martina Felja imala je  “orginalnu” ideju da u show uključi poznate dame i da svaka od njih sa sobom na reviji prošeta jednu sebi dragu osobu: prijateljicu, majku, sestru… Ivica Skoko, čije su haljine inače hvaljene i mogu se vidjeti na svakoj imućnijij gospođici od Hercegovine do Slovenije, najviše je razočarao jer, po kritikama, nit’ je pokazao nešto, nit’ je to što je pokazao imalo početak, sredinu i kraj.

Clipboard06 Izveštaj sa zagrebačkog Fashion Week a

Najnovije miljenice hrvatskih zvijezda jesu eNVy room i Aleksandra Dojčinović, sudeći po onome u čemu su došli.

Clipboard05 Izveštaj sa zagrebačkog Fashion Week a

I jesmo li spomenuli da je sam show otvorila naša cijenjena premijerka Jadranka Kosor, koja je temeljito pregledala ponudu, zabavljajući se i komentirajući sadržaj sa direktorom manifestacije, zgodnim Vinkom Filipićem?

Josipa Lijović je vedra studentkinja iz Zagreba koja slobodno vreme troši uživajući u prijateljskim druženjima uz kaficu i svojoj velikoj strasti – modi, o kojoj s užitkom piše na svom blogu Baby Loves Fashion. “Svako od nas bi trebalo da se potrudi da bude što bolja verzija sebe samog” je krilatica po kojoj živi i koja se često može čuti iz njenih usta.

Comments