Da li ste vi u poslednje vreme primetili da popularnost ove zemlje izrazito raste i da svi žele da posete Japan. Prošle godine, ova zemlja jugoistočne Azije primila je 25 miliona međunarodnih putnika, a rekordnih 2.7 miliona je stiglo u decembru.

Mnogi žele da istraže ovu naciju bogatu kulturnim zanimljivostima, prepunu metropola i topografijom koja oduzima dah. U 2024. godini postoji mnogo razloga da posetite Japan – evo šta će se tokom godine dešavati u “Zemlji izlazećeg sunca”.

Japan – zašto posetiti ovu zemlju?

Uronite u svet digitalne umetnosti u Tokiju

Za alternativno umetničko iskustvo, muzej timLab Borderless ponovo je otvoren 9. februara 2024. u Tokiju. Brojni turisti su bili šokirani kad je prvi svetski muzej digitalne umetnosti bio primoran da se zatvori 2022. Međutim, sada se u novi dom vraća interesantniji nego ikad pre, startujući sa dve nikad viđene izložbe. Borderless je zaista impresivno, jedinstveno iskustvo kroz galeriju svetala i projekcija koje su neprestano u pokretu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by teamLab (@teamlab)

Ukrcajte se u nove železničke avanture u Šinkansenovoj 60. godini

Ove godine se navršava 60 godina od lansiranja Šinkansena, prvog japanskog brzog voza između Tokija i Osake. Počeo je s radom za Olimpijske igre 1964. i i dalje važi za jedan od najboljih načina za putovanje između dva grada. U 2024, planira se novo proširenje pruge između Tokija i regiona Hokuriku. Očekuje se da će početi s radom u martu 2024, a dodatnih 125 km staze će putnike odvesti sve do slikovitog lučkog grada Tsuruga za nešto više od tri sata. Još jedna ponuda za koju se očekuje da će biti lansirana na proleće je razgledanje cvetova trešanja i pejzaža bogatih zamcima u regionu Tohoku, uglavnom u Mijagiju, Fukušimi i Jamagati.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by linegold (@tanaka.yutaka)

Krenite na pešačenje da biste istražili nacionalne parkove Hokaida

Uskoro će putnici u Japanu pešice moći da otkriju više spektakularnih pejzaža Hokaida – uz otvaranje pešačke staze na velike udaljenosti. Najsevernija prefektura očekuje da će 2024. godine pokrenuti 370km Hokaido East Trail, stazom koja prolazi kroz nacionalne parkove uključujući Akan Mašu, Kuširo Šicugen i Širetoko. Močvare, vulkani, jezera i prašume su pojedini od zadivljujućih prirodnih pejzaža koji se mogu spaziti.

Vozite se novom rutom kroz dolinu Kurobe

Pogledi na klisure koje su nekada mogli da vide samo iskusni planinari, penjači i radnici u elektrani, postaće dostupni putnicima ove godine. Nova ruta kanjona Kurobe-Unazuki za više prevoza će omogućiti putnicima da se dive izuzetnom pejzažu visoko u dolini Kurobe, u srcu prefekture Tojama u Honšuu. Staza za razgledanje, koristeći mešavinu vozova, žičara i liftova, pratiće nekadašnju građevinsku rutu od grada Kurobe do brane Kurobe, najviše brane u Japanu, na 1.470 metara nadmorske visine. Očekuje se da ruta počne sa radom u junu 2024.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Yu (@ilovwatermelon)

Pratite stope hodočasnika dok Kumano Kodo slavi 20 godina pod zaštitom UNESCO-a

Hiljadu godina stara hodočasnička staza će 2024. proslaviti 20. godišnjicu uključenja na UNESCO svetsku baštinu, što je idealno vreme za pešačenje u neke od njenih delova. To je jedna od samo dve staze koje su dobile ovo priznanje – zajedno sa čuvenim španskim Camino de Santiago. Smeštena na poluostrvu Kii na glavnom japanskom ostrvu Honšu, ruta sa više staza koristi se za povezivanje hodočasnika sa nekim od najsvetijih japanskih mesta u planinama Kii. Na primer, Kumano Nachi Taisha: blistavo crveno šintoističko svetilište iza kojeg se nalazi 133 m visoki vodopad Nachi-no-Otaki. To je zasigurno jedno od najživopisnijih mesta za posetu u Japanu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Oomi Travel (@oomitravel)

Pročitajte i ovo: Ovo je 10 najboljih gradova za život u 2024: Da li ste ih posetili?

Naslovna fotografija: instagram.com/japantravelcom

Božica Luković

Comments