Otvaranje Japanizma podrazumeva glamur i pompu, odnosno sada već tradicionalni zajednički modni defile nezavisnih kreatora koji inspiraciju za svoje stvaralaštvo nalaze upravo u japanskom dizajnu. Bićete u prilici da vidite odeću i nakit najrazličitijih stilova, a ukoliko vam nešto posebno zapadne za oko, ne zaboravite da će neki od ovih dizajnera imati svoj prodajni štand na Artist Alley sajmu. Na modnoj reviji predstaviće vam se sledeći kreatori i brendovi:

Maja Knezz Beerman

Maja Knezz Beerman je diplomirala na Fakultetu za umetnost i dizajn, odsek odevanje i tekstil, sa kolekcijom inspirisanom bajkom “Baš Čelik”, po kojoj je diplomski rad i dobio ime. Iza sebe ima dve samostalne kolekcije: jedna je prošlogodišnja “Zen” koju ćete imati prilike da vidite na Japanizmu, a druga je “Tesla”, inspirisana našim poznatim naučnikom. Kolekcija “Zen” je nadahnuta tradicionalnim kostimom samuraja i njihovim stavovima prema životu, kao i šinto religijom i poznatim Zen vrtovima koji su poslužili za izbor palete boja. Odevni predmeti nose priču o snazi, hrabrosti, smirenosti, čistoti uma, skromnosti, odanosti i disciplini. Upotrebljeni materijali su keper i pamučni elastin uz dodatak likre u pojedinim odevnim predmetima.

Maja Knezz Beerman Japanizam 2013

Maja Knezz Beerman

Jelena Dimitrijević

Jelena Dimitrijević je diplomirani modni kreator. Zakoračila je u svet mode hrabro, izražavajući se na potpuno novi način preko dizajna tekstila. Iza sebe ima dve revije, kao i nekoliko projekata u kojima je učestvovala kao stilista. Svoja znanja prenosi deci predškolskog uzrasta na kreativnim radionicama na kojima im predaje o modnom dizajnu. Večerašnja kolekcija nosi naziv “Shibori” jer je izrađena veoma specifičnom tehnikom. Šibori je tehnika rada s tekstilom karakteristična za daleki Japan, koja se prenosila i usavršavala kroz vekove, dok se njena primena širila. U srži kreacije je pokušaj da se posmatračima na moderan način prenese duh i mističnost dalekog Japana, i da ih na intrigantan način uvede u trodimenzionalnu igru boja. Namera je da spoji tradicionalno sa modernim, a da pritom sve bude nosivo, urbano, i pre svega, unikatno.

Ivana Đukičin

Ivana Đukičin je nezavisni kreator koji se dizajnom odevnih predmeta bavi već 17 godina. U svom stvaralaštvu, veruje da se protiv prirode ne može i traga za ostvarenjem sklada sa njom – bilo da je priroda oko nas obeležena tamnim tonovima, ili onim najsvetlijim, radosnim. Kolekcija koju ćemo videti večeras inspirisana je lepršavom prirodom Japana. Otuda i upitni naslov kolekcije “Koliko proleća imate?” – odnosno hana wa saku. Cveće će ponovo cvetati, a kako izgledate određujete samo vi. Birajte, berite za sva čula.

Marija Milosavljević

Marija Milosavljević je pažnju na sebe skrenula još na prošlom Japanizmu, zapaženom revijom inspirisanom J-rock stilom. Iako studira Prirodno-matematički fakultet i bavi se naukom, odnosno nema nikakvo dizajnersko ili tekstilno obrazovanje, aktivno kreira odeću oko tri godine. Dizajn doživljava kao vid izražavanja i relaksacije. Zanimljivo je da svoje kreacije ne crta, za razliku od većine dizajnera koji se oslanjaju na skice, već odmah pristupa radu sa materijalom. Kao i prošle godine, i u kolekciji koja će biti predstavljena na ovom Japanizmu vidi se snažan uticaj različitih J-rock stilova, ali i inspiracija Wa Lolita modnim pravcem.

Milica Pavković

Milica Pavković se dizajniranjem haljina bavi od 2005. godine, ali do sada se nije odvažila da svoje crteže pretoči u dela. Tek 2013. godine Miličini crteži su, po prvi put, dobili i treću dimenziju. Tako je nastala prolećna ženska kolekcija “Duh Istoka”, koju čine tri klasična komada japanskog kimona i lepeza, dizajniranih za moderne generacije, a inspirisani tradicionalnim vrednostima zemlje izlazećeg sunca. Ovi odevni predmeti odišu elegancijom, i više su nego jedinstveni. Kombinacija laganih, svečanih materijala i urbanih šara dodala je kolekciji neophodnu dozu sofisticiranosti i doprinela je potpuno novom vidu nošenja starinskog odevnog predmeta u svečanim prilikama.

Reila

Modni brend Reila rezultat je kreativne saradnje između sestara Jelene, Marije i Maje Marković, uspešnih studentkinja škole za dizajn tekstila i odeće. Pored uticaja japanske ulične mode, u njihovim radovima može se videti inspiracija najrazličitijim socio-antropološkim motivima, među kojima su i muzika i moda sedamdesetih, ali ono što njihove modele čini zaista posebnim je inovativan pristup kojim interpretiraju odabrane teme, kao i individualnost i lični pečat dizajnerki. Posetioci prošlogodišnjeg Japanizma bili su u prilici da pogledaju zanimljivu reviju radova koji su uspeli da posmatrače, barem nakratko, povedu na modno putovanje ulicama Tokija, a ove godine ih očekuje fantastična atmosfera nove modne pripovetke, ovoga puta nadahnute Bubble Goth stilom.

Jovan Stevanović za J_ST

Jovan Stevanović je poznat po upečatljivom ukusu sto se tiče mode i samog dizajna.
Počeci u dizajnu su povezani sa periodom kada se bavio modernim plesom i imao potrebu da uvede scenski kostim u plesne tačke. Iza sebe ima četiri kolekcije. Prva je premijerno prikazana na BiH Nivea Fashion Week-u, dok su ostale kolekcije učestvovale na raznim festivalima, postavkama, izložbama i Show Room-ovima. Glavna inspiracija koja kulminira u svim kolekcijama su mračne tajne, fetišizam, suzdržanost modernog društva kao i snaga određenih persona koje imaju jak mentalni sklop. Kolekcija koja će biti predstavljena na ovogodišnjem Japanizmu inspirisana je fetišizmom na japanski način, krasi je crna boja i brojni kožni elementi, a poseban uticaj ima omaž kostimima iz popularnih igara “Devil May Cry” i “Final Fantasy”.

Villena Viscaria i Sardonyx Lace – zajednička kolekcija

Iako se mlada dizajnerka koja stoji iza imena Villena Viscaria bavi izradom korseta još od svoje 14. godine, njen brend je nastao u julu 2012. Namenjen je gothic i rock populaciji, i inspiraciju nalazi upravo u ovim subkulturama. Iza drugog brenda Sardonyx Lace nalazi se Tamara Simić, čiji je talenat i smisao za prefinjenu estetiku bio primetan još od najranijih radova.

Kolekcija “Porcelain Roses” dobrim delom je inspirisana japanskom uličnom modom i varijacijama na temu Gothic Lolita stila, te gothic subkulturom i najnovijim trendovima u istoj. Od smele Punk Lollite, preko prelepe burleskne dame do prefinjene viktorijanske gospođice otmenih manira, kolekcija “Porcelain Roses” sadrži najrazličitije stilove koje možete kombinovati po želji.

 

Comments