Svako se može naljutiti, to je bar lako. I odmah da vam kažem, nije pravi način za sprečavanje ovakve reakcije vaše “da” i konformističko ponašanje. Ponekad je tako teško reći ne. A tada retko ko misli o osećanjima drugih. Pre je u pitanju lična pozicija ili stvar odnosa koji ima sa tom osobom. Za one kod kojih radi osećaj krivice i neprijatnosti, naučiti reći “ne” veoma je težak zadatak. Jednostavno ne žele da neko ima loše mišljenje o njima, pa čak i na sopstvenu štetu. Ogrešiti se o sebe da bi udovoljili drugima, je l’ to izlaz iz ove situacije? Ponekad je lakše reći da, čak i ako to “da” sa sobom povlači različite neprijatnosti. Ipak, mislim da je lakše naučiti bezbolno reći ne. Međuljudski odnosi su, malo je reći, čudni. Ovako govoreći rekli bismo da reći “ne” predstavlja potpuno zdrav i normalan društveni odnos. Ipak, on je u praksi retko ostvariv. Ljudi podležu različitim uticajima i baš zbog toga pristaju na radnje koje su suprotne od ličnih potreba.

Kada kažeš da, a misliš ne, onda poklanjaš nekome deo sebe nevoljno. Odričemo se ličnih zadovoljstava da bi nekome ugodili. Ali, zašto? Da to ne prelazi granice ljubaznosti i pretvara se u ulizivanje? Ovo je čest primer kod mnogih, poricali oni to ili ne. Ne opravdavamo to, stoga pronalazimo način: kako reći “ne”?

Slika 194 Jasno i kratko kaži “ne!”

Razmislimo svi o tome kako reći ne

Zato vam predstavljamo šta sve prati ovu spornu reč:

Stres  

Prvi faktor koji se javlja kada radite nešto protiv svoje volje. Dolazi do anksioznosti, napetosti, bolova koji često dovode do gubitka sna. Ovo može biti uzrok stresa koji se lako može kontrolisati.

Otarasiti se toksičnih ljudi

Stvarno ne želite ovakve ljude u vašem prisustvu, verujte mi. Stalno se žale, negativni su, često depresivni. Oni su majstori manipulacije i koriste osećaj krivice i svoje moći da izmame tvoje “da”.

Uštedite vreme

Drugačije rečeno: “iskoristite dan”. Ne dozvolite da vam dan prođe u traćenju vremena na nečije hirove, jer niste umeli da kažete ne. Svojim “da” poklanjate nekome dragoceno vreme. Nije to isplativa investicija, verujte. Radite stvari koje jedino i isključivo zadovoljavaju samo vaše potrebe.

Sačuvajte energiju

Ukoliko nešto radite bez motivacije, onda to nije ništa drugo do pukog trošenja energije. To su stvari koje vas ne ispunjavaju i lako dovode do neraspoloženja. Sa viškom energije ne samo da ste produktivniji već i srećniji.

Održite fokus

Najbitnije je biti usredsređen na svoje probleme i ciljeve. Tako održavaš pažnju i niko ne ometa tvoj balans. Radite samo stvari uz pomoć kojih rastete i lično i profesionalno. Ne narušavajte svoj mir.

Steći snagu

Najbitnija stavka je imati smelosti i reći ne. A za to je potrebna snaga i lična sigurnost. Ako drugima kažeš ne, to znači da sebi govoriš da. Ne dozvoli da neko drugi donosi odluke umesto tebe. Stoji čvrsto iza svojih reči i dela i jedino tako ćeš dobiti poštovanje.

Uživaj u životu

Da bi u potpunosti uživao moraš biti zadovoljan svojim postupcima, a kako drugačije do upotrebljavanja “ne” kada je za to potrebno.

Izgovaranje ove neprijatne reči može biti lakše, ako se naviknete na nju. Stalnim izgovaranjem, vremenom ona pređe u naviku. Naravno, ne valja kad se ova navika ponavlja. Ne dozvolite da vas sprečava to što će se neko razočarati u vas. Vaše potrebe, vaše vreme i ciljevi jesu ono što treba da vas vodi kroz život i tu nema polemisanja. Potrebno je navići se na ovu reč, zato ponavljajte za mnom: “ne!”.

Izvor fotografija: michaelhyatt.com


Violeta Stojanović, student novinarstva, ide kroz život sa velikom željom da napreduje i voljom da svoj optimizam širi na druge. Najveće bogatstvo su joj dve rođene sestre. Uvek spremna da podari osmeh i toplu reč, a sa vama bi da deli i najdublje misli i osećanja. Uživa u dobroj muzici, filmovima, divi se umetnosti.

Comments