Džejson Vu (Jason Wu), dizajner američko-tajvanskog porekla koji živi i radi u Njujorku, predstavio je svoju kolekciju za proleće/leto 2011. na Njujorškoj nedelji mode. Džejson, kome je prva dama Amerike jedna od glavnih klijentkinja, prošle godine u ovo vreme nije mogao da se pohvali dobrim kritikama na račun tadašnje kolekcije. Ove godine, priča se u potpunosti izmenila. Duboke zvoncare koje prošle godine niko nije razumeo onako kao što je Vu zamislio i predvideo, ove godine su zasenile masu, i kao da napokon svet ide u pravcu razmišljanja ovog briljantnog dizajnera.

Džejson Vu je započeo svoju karijeru kreirajući odeću za lutke, u čemu je bio veoma uspešan, ali posle nekoliko godina odlučuje se da počne da stvara za lutke malo većih dimenzija. Od 2006. kada je bila njegova prva revija, pa do danas, Vu je neverovatno brzo napredovao. Ipak, uspeo je da privuče veliku pažnju kolekcijom za proleće/leto 2011, koju smatraju jednom od najboljih ovog dizajnera. Vu kaže da je inspiraciju pronašao u četrdesetim i sedamdesetim, a žive i vibrirajuće boje, kao i cvetove koji krase skoro svaki model, preuzeo je od brazilske umetnice Beatris Milases.

Uz ženstvene i nežne cvetove na reverima koristio je svilu i šifon, što je sve iskombinovao sa geek naočarama, pomalo izvijenog oblika i koje ipak ne izgledaju kao one na koje smo navikli. Cela kolekcija je veoma ozbiljna, a pri tom odiše slobodom, radošću i lepotom. Prozirne košulje od tila i raznovrsne šortseve savršeno je uklopio sa precizno krojenim sakoima od tvida. Karneri na njegovim modelima se prelivaju sa takvom verodostojnošću, kao da je u pitanju pravo cveće, ali ipak uz notu otmenosti. Mašne, pismo torbice i turbani iznenađuju, ali se savršeno uklapaju u celu kolekciju.

Pored ove izvanredne kolekcije, ono što je na planu ovog dvadesetdevetogodišnjeg dizajnera je linija torbi i cipela koja će izaći na leto 2011. Između ostalog, zajedno sa firmom CND kreirao je ograničenu seriju od pet nijansi lakova za nokte koji, kako kaže Vu, imitiraju izgled tvida na vašim noktima. Lakovi imaju svoja imena: Miss Wu, Brigitte, Sophia, Veronica i Anna, i svi predstavljaju boje koje Vu najviše koristi u svojim kolekcijama i koje ga najviše inspirišu. Prodaja počinje u maju, cena seta je $47, a izgleda će biti must have ovog leta.


Jelena Todić obožava modu, smeh, Beograd, crnu čokoladu, kafu Doppio Marrakesh, svoje divne drugarice, a pre svega da slika i da bude slikana. Smatra Audrey Hepburn neprevaziđenom ikonom stila. Njen moto: “Nothing is impossible, word itself says I’m possible.” (A. Hepburn)

Comments