Da se podsetimo, za vreme svoje pedesetogodišnje karijere dizajner je oblačio poznate zvezde kao što su Nicole Kidman, Rihanna i Madonna. Dizajnirao je famozni cone bra koji je Madonna ponela na svojoj Blonde Ambition turneji davnih 90-ih godina. Ovaj korset mnogi su videli kao fuziju starinskog i futurističkog stila i dizajn je osigurao kreatoru važno mesto u modnoj industriji.

Gaultier je svoje modno zdanje počeo da gradi još u modnoj kući Pierre Cardin, a svoju debitantsku samostalnu reviju imao je 1976. u Parizu.

Dobio je nadimak bad boy u modnom svetu, jer je brisao granice između muške i ženske mode, menjao pravila i stvarao pod uticajem uličnog i punk stila. Rodne stereotipe brisao je odelima za žene i suknjama za muškarce.

Svoju istoriju pisao je i kreacijama za filmove The Fifth Element, The Skin I Live In i Bad Education. 

kracije Jean Paul Gaultier: Veliko modno zbogom

Danas je jedan od najinovativnijih i najkreativnijih dizajnera – zalaže se za “sporu” modu, tvrdeći da veliki modni brendovi dizajniraju previše kolekcija koje sadrže previše odeće, dok među sobom stvaraju neki vid takmičenja i međusobnog kopiranja. Ovaj brend predstavlja veliki i važan deo modne industrije, ali to ga nikada nije sprečilo da je kritikuje.

Gaultier još uvek nije otkrio svoje planove nakon penzionisanja, niti otkrio naslednika svoje modne kuće, ali je u svojoj “odjavi” spomenuo novi koncept poslovanja zbog koga ćemo sigurno ostati verni ovom brendu.

portretJPG Jean Paul Gaultier: Veliko modno zbogom

Fotografije: instagram.com, pinterest.com

Miona

Comments