Grad koji volimo zbog slučajnog susreta Odri Hepbern (Audrey Hepburn) i Gregori Peka (Gregory Peck) na Španskim stepenicama, odlične kuhinje, vintage vespi i rasprodaja cipela – vekovima je bio centar sveta. Pa i izreka kaže da svi putevi vode u Rim, a od nedavno je to i najpopularniji WizzAir let iz Beograda za svega par hiljada dinara sa uračunatim taksama.

Turistički vodiči, televizijske emisije i razni putopisi su vam pokazali Vatikan, Fontanu di Trevi, Koloseum i Panteon. Posle šest meseci života provedenih u prestonici Italije, predstavljam vam jedan sasvim drugačiji Città Eterna.

1. Park sedam akvadukta – gde Rimljani idu na piknik

circomassenzio3 800 Jedan drugačiji Rim

Na mestu gde su u vreme Starog Rima prirodna brda korišćena za izgradnju akvadukta za distribuciju vode do grada, danas je Park akvadukta (Parco degli aquedotti). Lepa priroda, još uvek prisutni tragovi vode u vidu malih jezera, očuvane ruševine Aqua Claudio – akvadukta visokog 28 metara sa kog se pruža neverovatan pogled na grad u daljini. Nedeljom popodne se ovde prave piknici, nekad i koncerti. Zbog manjka rasvete, noću su tu astronomi i mladi parovi.

Kako stići: metro linija A, stanica Giulio Agricola

2. EUR – kockasti Koloseum

EUR Jedan drugačiji Rim

EUR je deo grada sa monumentalnim zdanjima i širokim bulevarima, danas poslovni centar Rima, koji je od temelja izgradio Musolini za Esposizione Universale Roma 1942. godine. Znamo ga iz Antonionijevog filma Eklipsa (L’eclisse).

Treba videti Palazzo della Civiltà Italiana, tzv. kockasti Koloseum. Možda je najinteresantnije noću – beli  mermer izgleda zaista posebno na mesečini i ulice su tada bizarno prazne, pa imate osećaj da je sve tu samo zbog vas.

Palazzo dei Congressi podseća na Palatu Federacije na Novom Beogradu. Inače zatvorena, ova ogromna zgrada je mesto održavanja jednog od najvećih italijanskih muzičkih festivala, Ultrasonic.

Kako stići: metro linija B, stanica EUR

3. Trg Madonna dei Monti – prosecco kod fontane

piazz Jedan drugačiji Rim

Kako mi je objasnila jedna Beograđanka koja živi u Rimu, u ovom delu kvarta Monti su početkom dvadesetog veka bili jeftini stanovi, te su se tu doselili umetnici. Danas stanovi više nisu jeftini, ali su umetnici ostali. Rimski Monmartr – puno ateljea, antikvarnica i bistroa. Iako ste veoma blizu znamenitosti poput Koloseuma i Trga Venecija, imate osećaj da ste u malom gradu. Na trgu se nalazi fontana, koja je popularno mesto za susrete i ispijanje proseka iz okolnih kafića. Često ćete videti lokalce da na česmi peru jagode koje su kupili u obližnjoj piljarnici ako je sezona, jer idu odlično uz pomenuti proseko.

Kako stići: metro linija B, stanica Cavour

4. Pinjeto – noćni život koji je voleo i Morisi (Morissey)

pigneto Jedan drugačiji Rim

Ovde se dolazi zbog gastronomskog iskustva. Možete probati specijalitete skoro svih međunarodnih kuhinja po povoljnim cenama jer su kraj naselili uglavnom imigranti, a tu je i  najbolji sladoled u gradu u poslastičarnici jedne sicilijanske porodice. Kada je Morisi u Rimu snimao album Ringleader Of The Tormentors, bio je svaki dan viđen u Pinjetu. Ljudi su ovde neposredni i lepo obučeni.

Kako stići: autobuske stanica Ponte Casilino; od 2012. godine metro linija C, stanica Pigneto

5. San Lorenco – studentska četvrt

san lorenzo columns cc ciordia9 picnik Jedan drugačiji Rim

San Lorenco je simbol alternativnog mišljenja i studentskih pokreta, i ima specifičan šarm. U blizini je univerzitet Sapienza i na ulicama je uvek puno mladih. Uporište anti-fašista još od Drugog svetskog rata. Ovde su neke od najboljih knjižara, klubova za svirke i second-hand radnji.

Kako stići: metro linija B, stanica Policlinico

6. Ulica San Đovani di Laterano – LGBT bar street

800px Carro Arcigay MI   Gay Pride nazionale di Roma 16 6 2007   Foto Giovanni DallOrto 2 Jedan drugačiji Rim

Znamo da LGBT populacija pravi najbolje žurke, tako da vam je provod bez obzira na seksualnu orijentaciju zagarantovan. Tik do Koloseuma, ova ulica je skoro svako veče prepuna ljudi, pop hitova i šljokica.

Kako stići: metro linija B, stanica Colosseo

7. Pompi – najbolji tiramisu u Rimu

Pompi Tiramisu1 Jedan drugačiji Rim

I za kraj, zaslužili ste dezert. Omladina u Italiji često alkohol zamenjuje hranom. U to se možete uveriti u poslastičarnici Pompi, prema svim kritikama jednoj od najboljih u gradu, gde je red za tiramisu u bilo koje doba dana ili noći. Ako pitate slučajne prolaznike gde je Pompi, svi će znati.

Kako stići: metro linija A, stanica Re di Roma


Anja Šišarica je radoznala. Tokom doktorskih studija u Londonu njena tema istraživanja je kreativnost, i poslovno i privatno. Živi svuda po malo, ali nekako uvek na kraju završi u Novom Sadu. Voli pristojne ljude, i još previše toga.

Comments