Jedinstvena iskustva u Evropi su na svakom koraku, a ovaj kontinent nudi mnogo prilika za avanturu ukoliko ste ljubitelji uzbuđenja i adrenalina. Sa bogatim kulturnim nasleđem, zadivljujućim prirodnim pejzažima i raznolikim destinacijama koje čekaju da budu istražene, Evropa ima mnogo toga da ponudi putnicima.

Sa toliko nezaboravnih stvari koje možete doživeti, kreiranje to-do liste se može učiniti nemogućim. Naravno, evropski gradovi imaju mnogo toga da ponude – svake godine brojni muzeji, noćni život, ukusna hrana i piće privlače milione turista u gradove poput Pariza, Berlina i Londona. Naravno, ukoliko tražite aktivniji odmor, nećete ostati bez opcija.

Planinarenje na švajcarskim Alpima, avantura po zelenim brežuljcima Škotske sa rancem na leđima ili noćenje na visokom grebenu iznad glečerskih jezera Norveške su sve jedinstvene opcije za one koji traže nešto više od putovanja. Od istraživanja podzemnih grobnica u Napulju, do posete zamku Bran u Rumuniji, ili razgledanja obimne kolekcije umetnosti 20. veka u Veneciji – Evropa nudi nešto za svakoga.

Jedinstvena iskustva u Evropi koja bi svako trebalo da doživi

Polja lavande u Francuskoj

Gordes je srednjovekovni grad uskih ulica sa kaldrmom i veličanstvenim desetovekovnim dvorcem koji gleda na planinski masiv Luberon. Osim što je okružen poljima lavande, grad ima i zanimljiv kompleks misterioznih pećina. Posetite vidikovce Kavajona za spektakularne poglede na ovaj slikoviti pejzaž. Jedna od najpopularnijih atrakcija u Gordesu je katolička opatija Senanque iz 12. veka, okružena ljubičastim livadama. Uzmite vođenu turu ukoliko želite da saznate više o istoriji opatije ili da iskoristite jedinstvenu priliku i kupite proizvode od lavande. Krenite istočno i istražujte krivudave puteve između Gordesa i Joucasa kako biste otkrili još autentičnih predela.

Izleti u Irskoj

Ne dozvolite da vas obeshrabre učestale padavine jer su izleti u zemlji smaragda nezaboravno iskustvo. Postoji prednost u vetru i kiši baš zbog potpuno netaknutog pejzaža, koji tada još više dolazi do izražaja. Irska može da vam ponudi planine, reke, vodopade i neke od najlepših obala u Evropi koje čekaju da ih istražite. Sreća definitivno prati hrabre, a ova zemlja avanture to i potvrđuje. Jednostavno rečeno, ovo je divlje i impresivno mesto za planinarenje, uspon na vrhove i posmatranje kitova duž južne obale. Pojedine destinacije za prave avanturiste su Cork, Zapadna obala i šuma Lough Key. Aktivnosti koje možete da probate osim planinarenja i penjanja na stene su biciklizam, surfovanje, posmatranje kitova i vožnja brodom.

Aurora borealis – polarna svetlost u Finskoj

Videti čarobnu polarnu svetlost u finskoj Laponiji je zaista nezaboravno iskustvo. Laponija, smeštena u Arktičkom krugu, jedno je od najboljih mesta na svetu za posmatranje ovog fenomena. Poznat i kao aurora borealis, ovo je prirodni fenomen koji nastaje kada se naelektrisane čestice Sunca sudaraju sa česticama u Zemljinoj atmosferi, stvarajući izvanredne boje i oblike na noćnom nebu.

Finska Laponija je jedno od onih mesta za koja ne možete da poverujete da su stvarna i da se nalaze na Zemlji. Pri poseti ove magične destinacije, potražite Deda Mraza i proverite da li ste na njegovoj listi dobrih ili nestašnih, upoznajte irvase i vozite se saonicama koje vuku psi. Takođe, probajte skijanje, sankanje i grudvanje, spavajte u staklenom iglu, probajte finsku saunu i naravno – obratite pažnju na nebo i nadajte se da ćete uhvatiti pogled na čarobnu polarnu svetlost.

Podsećamo, aurora borealis je vidljiva u Laponiji od kraja avgusta do početka aprila, pri čemu je najbolje vreme za posmatranje u najtamnijim mesecima, tačnije, od novembra do februara. Važno je naći lokaciju sa vedrim nebom i što manje svetlosnog zagađenja i uz to se pobrinite da imate spreman foto-aparat. Retko kad možete naići na upozorenja da se ovaj fenomen često ne može videti golim okom, već da se većina fotografija polarnog svetla snima specijalnim kamerama i drugom ekspozicijom. Takođe, imajte na umu da je većinu mobilnih telefona potrebno isključiti na ekstremno niskim temperaturama.

Groblje Fontanelle u Napulju

Ispod gužve napuljskih ulica nalazi se groblje Fontanelle, koje sadrži oko 8 miliona ljudskih kostiju (uglavnom lobanja). To je stari kamenolom koji je postao groblje 1656. godine, kada je kuga odnela više od 250.000 stanovnika grada. Postalo je još masovnije kada su epidemije kolere ponovo pogodile grad 1837. godine, nakon čega je Fontanelle postalo glavno groblje u Napulju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tsu-Nello Kaos (@nellokaos)

Pročitajte i ovo: Top 3 skrivene destinacije u Grčkoj koje su savršene za letovanje

Naslovna fotografija: pinterest.com/shewandersabroad.com

Milica Nešić

Comments