Stručnjaci su uočili da se srećne i opuštene osobe pridržavaju ovih smernica ne razmišljajući o njima – jednostavno prateći svoju potrebu da se rasterete, da se raduju i da svoje dobro raspoloženje dele sa drugima. Pozitivno ponašanje se takođe može uvesti u praksu – ako osećaš da si suviše opterećena i zabrinuta, da si češće namrštena nego nasmejana i da si više smorena nego stvarno umorna, pokušaj da se rukovodiš ovim preporukama.

Smanji svoje prisustvo na društvenim mrežama

Ne moraš stalno da budeš isključena iz dosadne svakodnevice, tako što ćeš neprekidno imati slušalice u ušima i proveravati svoj Fejsbuk profil. U prevozu, ili dok čekaš u redu, uključi svoju radoznalost za ljude koji te okružuju. Svako nosi svoju ličnu priču i ona mu je ispisana na licu, u gestovima i držanju. Posmatraj oko sebe. Uočićeš „isključene“ osobe, koje vidno jedva podnose (svakodnevnu) situaciju u kojoj se nalaze, one koje su udubljene u sopstvene misli i one koje takođe posmatraju oko sebe.

Ovih poslednjih je najmanje i one će ti uzvratiti pogled, a možda ćete razmeniti i smešak razumevanja – i eto priliva životne energije i odgovora koje donosi prisustvo u sadašnjem trenutku. Takođe, uočićeš da su deca uvek radoznala i da otvoreno razgledaju osobe koje su im zanimljive i odmah reaguju kad vide da im neko uzvraća pažnju. Njima nije dosadno, jer su uključena i prisutna – neka dete u tebi reaguje na svet oko sebe.

Comments