Ne možete dobiti ono što želite bez truda. U savremenom svetu postoji mnogo knjiga, video-klipova, i gurua koji drže seminare o samousavršavanju, koji nude rešenja za vaše probleme.

Kažu vam da sa ulaganjem od samo nekoliko minuta dnevno možete ostvariti svoje snove i ne morate ništa da radite – samo slušajte audio snimak, ponavljajte afirmacije, ili pustite muziku sa određenom frekvencijom, koja će „raditi“ dok spavate. Međutim, u realnosti, potreban je naporan rad i doslednost da biste se oslobodili sputavajućih obrazaca, transformisali energiju i poboljšali svoj život.

Ovo su pojedine jednostavne prakse, koje međutim, morate praktikovati sa mnogo posvećenosti i istrajnosti, koje donose trajne rezultate:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by LLEMERCÍ SPACE (@llemerci)

Budite iskreni prema sebi

To zvuči kao vrlo jednostavno uputstvo, ali za poštenje prema sebi, potrebno je mnogo, mnogo hrabrosti. Bilo da posežete za svojim snovima, nastojite da pronađete prave veze, živite na svoj način, prema sopstvenim uverenjima i vrednostima, potrebna je neprijatna iskrenost prema sebi da biste to postigli. Nije za čuđenje što pojedini od najuspešnijih ljudi na svetu imaju problem sa tim ko su i koje je njihovo mesto u svetu. Postoji toliko mnogo različitih aspekata sopstva da ne možete biti majstor ni u jednom od njih. Međutim, možete postati stručnjak za određene veštine i kreirati svoj identitet koristeći te veštine. Kada ste prema sebi potpuno iskreni u pogledu toga u čemu ste dobri, a u čemu niste, možete početi da gradite skup osnovnih veština, koje definišu ko ste i koje nasleđe ostavljate za sobom ovoj planeti i čovečanstvu.

Vežbajte samosaosećanje

Svi imamo negativne misli, ali kada postanu stalne, to može biti iscrpljujuće. Zbog njih se možete osećati veoma loše (subjektivno osećati da vam je u životu mnogo gore nago što jeste i da ste vi sami mnogo manji od svojih stvarnih vrednosti). Ponekad smo toliko zauzeti fokusiranjem na sopstvene nedostatke da zaboravljamo da sebi pripišemo zasluge za sve što smo dobro i uspešno uradili, uprkos negativnosti koja nas opterećuje. Mnogim ljudima je veoma teško da budu dobri, ljubazni i saosećajni prema sebi (dok im je krajnje prirodno da takvi budu prema drugima), jer je svako od nas svoj najstroži kritičar. Ne postoji nijedna osoba na svetu koja može efikasnije od nas samih učiniti da se osećamo loše. Obraćamo se sebi i razgovaramo sa sobom onako kako nikada ne bismo razgovarali sa ljudima oko sebe, naročito ne sa onima do kojih nam je stalo.

Veoma je teško prekinuti sa navikom negativnog samogovora i razviti empatiju, ljubaznost i velikodušnost prema sebi, odnosno, preusmeriti je ka sebi (jer veće imate sve te osobine i uglavnom ih usmeravate na druge). Ne treba da se plašite da to znači da treba da prestanete da budete ljubazni prema drugima, da biste mogli da se sa nežnošću ophodite prema sebi. Količina ljubaznosti, pažnje i razumevanja kojom raspolažete nije nešto što ćete potrošiti na sebe, pa nećete imati za druge, samo proširite svoj krug ljubaznosti, tako da uključuje i vas same. Oprostite sebi nesavršenosti i greške, kao što ih opraštate drugima, prihvatite to da niste uspeli da ispunite svoje standarde i očekivanja i da ne morate ni uspeti, da biste bili vredni ljubavi i pažnje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by LLEMERCÍ SPACE (@llemerci)

Preuzmite odgovornost zsa svoje nedostatke

Odgovornost znači da prihvatate da je nešto do vas, da zavisi od vas i da vi „odgovarate“ za to, pred sobom i drugima. Odgovornost je jednostavan koncept, ali ga vrlo često zamenjujemo mnogo komplikovanijim konceptom krivice. Imajte na umu da tamo gde počinje odgovornost, prestaje krivica – i manipulacija njome. Kada ste odgovorni, niste ničija žrtva, niko drugi vam nije kriv za to kako se osećate, kao ni za vaša ograničenja, nedostatke i neuspehe. A kada niko nije kriv, ni vi sami niste krivi – odgovornost uključuje svest o tome kako stvari stoje, i sposobnost da se one prihvate takve kakve su. Da biste svoje nedostatke menjali i da biste svoje jake strane osnaživali, morate biti pre svega, iskreni prema sebi, morate se prema sebi odnositi sa poštovanjem i ljubaznošću i morate prihvatiti punu odgovornost za sebe, u svim aspektima svoje ličnosti i svog života. Vi ste vlasnik svojih osećanja, ponašanja i rezultata. To znači da radite ono što kažete da ćete uraditi, da to radite najbolje što možete i da priznajete greške kada ih napravite. A onda, preduzimate napor da ih ispravite (i još veći napor da ih ne ponavljate).

Postavite čvrste granice

Da biste imali zdrave i prosperitetne odnose, lične i profesionalne, morate imati jasne i čvrste granice, jer granice čuvaju vaš integritet. One pokazuju da poštujete i vrednujete sebe, a kada to činite, onda vas i drugi poštuju i vrednuju. Držite se svojih granica, dok ste istovremeno ljubazni i empatični prema drugima. Ne dozvolite da se osećate krivim zbog svojih potreba i prioriteta. Ne dozvolite drugima da iskorišćavaju vašu dobrotu, zbog koje upravo treba da vas cene i vole. Uverite se da razumete šta vam je zaista važno, da biste mogli da se zauzmete za sebe kada je to potrebno. Morate biti u stanju da se zaštitite od onih koji samo žele da uzimaju, a ništa ne daju zauzvrat.

Prihvatite sebe

U detinjstvu ste verovatno verovali da možete da budete sve što želite i da možete da postignete sve što zamislite i jedva ste čekali da porastete, pa da posedujete sve svoje moći. Zašto ste to zaboravili kad ste odrasli? Kako se desilo da izgubite to uverenje i da postanete toliko zabrinuti zbog očekivanja drugih i toliko uplašeni da niste dovoljno dobri i da čak, sa vama nešto nije u redu? Prestanite da budete ono što zamišljate da drugi žele da vi budete, setite se onog osećanja koje ste imali kao dete – da je svet vaš i da možete sve što hoćete. A onda se ohrabrite da saznate šta je ono što hoćete, da se zauzmete za sebe i prihvatite svoju individualnost, da živite svoj život onako kako vi smatrate da treba i kako vama najviše odgovara. Kada tako postupate, vaši odnosi se poboljšavaju, vaše samopuzdanje raste, kao i osećanje zadovoljstva sobom i svojim životom.

Naslovna fotografija: instagram.com/llemerci

Brankica Milošević

Comments