Converse u novoj kampanji poziva žene da redefinišu reč “žena”

Pitali smo nutricionistu: Sve što nisi znala o ishrani kada treniraš

#SheRuns21k: Iskreni osvrt na prvi trening devojke koja je do sada trčala samo za autobusom – ponekad!

Promocija novih destinacija: Avio-karte počev od 99 evra

7 razloga zašto se Sejšeli nalaze na svačijoj “bucket” listi

Destinacija koju moraš da posetiš ukoliko tvoje srce čezne za avanturom života!

6 makeup proizvoda koji se moraju naći u tvom neseseru!

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Trikovi kako da “one dane u mesecu” učiniš lakšim!

Tri saveta za postojani tečni puder

1/3

Lekari se slažu da je najveći postotak uzroka bolesti savremenog sveta posledica nagomilanog stresa, kao i da je posao najveći uzrok stresa. U današnje vreme dvostruko više ljudi svoj posao smatra stresnim i razmišlja o tome kako da promeni zanimanje i bavi se nečim što ne predstavlja takav psihički napor – jer se ova vrsta trošenja odražava na fizičko zdravlje. Stres je dokazano u korenu najvećeg broja poremećaja kao što je visok pritisak, poremećaji spavanja, pa i kardiovaskularne bolesti. 

Kao uzroke stresa na poslu, zaposleni navode loše odnose sa kolegama, slabu komunikaciju, previše posla, ali i premalo zadataka (neangažovanost), loše uslove rada, loša organizacija, odnos nadređenih, osećanje da su potcenjeni i iskorišćeni (premala plata), kao i to da im se posao meša u privatan život.  

Znaci koje nam šalje organizam pod stresom jesu zamor, osećanje slabosti, usporenost, gubitak koncentracije, osećaj teskobe i strah, nervoza, agresivnost, problemi sa probavom i spavanjem… Ako primećujete da se ovo odnosi na vas, treba da preduzmete nešto, kako bi ublažili i kanalisali stres. 

Ono što pomaže u rasterećenju, jeste određivanje prioriteta i na osnovu toga izrada (i pridržavanje) dnevnog plana, koji uključuje vreme za opuštanje i zabavu. Evo nekih strategija koje pomažu u kanalisanju stresa. 

Plan rada na poslu

Prvo što treba da uradite kad stignete na posao, jeste da zapišete sve obaveze koje tog dana treba da završite i to prvo najvažnije. Jer ako na kraju nemate dovoljno vremena za sve, one sa dna liste možete da odložite. Ne pokušavajte da radite više stvari odjednom, nego završavajte redom, jedno po jedno, svesni da ćete sa najkrupnijim stvarima sigurno izaći na kraj, a da one koje ostanu, možete da zanemarite, dok ne dođu na vrh liste prioriteta. 

Odredite sebi pauzu

Niko ne može iz sata u sat da drži pažnju i ostane koncentrisan i efikasan sve vreme. Kako biste ostali produktivni, potrebno vam je da napravite pauzu. Kad završite jednu oblast, ili osetite pad koncentracije, ustanite i pokrenite mišiće, popijte čašu vode (ne preterujte sa kafom). Tehnike za brzo opuštanje i relaksaciju su veoma delotvorne, treba vam samo nekoliko minuta da ih primenite i da se mentalno i fizički osvežite. 

Editors choice