Pravite pauze

Ako imate naviku da se „obrušite“ na posao i radite punom parom kako biste sve završili, zaboravljajući na odmor i jelo, dovodite organizam u vanredno stanje i izlažete ga stresu, čije su posledice dugotrajne. Vremenom, energija pada, koncentracija se smanjuje, kao i vaša delotvornost u rešavanju problema. Za bolju produktivnost, pravite pauze od pet do deset minuta, na svakih sat ipo vremena, kako bi se um odmorio.

Radite ono što možete da uradite sami

I u timskom radu osnovne stvari odrađujete sami – posvetite se najpre tim zadacima, koje možete da obavite sami, sve do onog dela, kada treba da ih zaokružite i završite sa timom. Tako štedite energiju i ne gubite vreme.

Usredsredite se na zadatak, ne mislite na vreme

Vreme uvek predstavlja faktor pritiska. Ali, kad prestanete da gledate na sat i proveravate koliko vam je vremena ostalo, lakše ćete se usredsrediti na zadatak, a to će povećati vašu efikasnost. Dakle, svu svoju pažnju posvetite onome što radite, tako ćete zaista najbrže i završiti i izbeći nervozu zbog rokova.

Skratite spisak stvari koje morate da obavite

Produktivnost se iskazuje brojem zadataka koje možete da uradite u određenom roku. Pažljivo proučite spisak stvari koja treba da uradite pre nego što počnete i svakoj stvari odredite redosled – ono najvažnije uradićete prvo, a ono najmanje važno ako budete stigli.

Uradite odmah ono što možete

Ne možete ceo zadatak i projekat da završite odmah, ali možete da napravite nacrt, da zapišete teze, da uradite jedan deo. Ono što možete, uradite odmah. Kasnije ćete lakše razrađivati, dorađivati i korigovati.

Prosledite zadatak

Ne prihvatajte posao koji nadilazi vaše kompetencije – a ako ste to utvrdili tek kad ste počeli da radite, zamolite nekoga da vam pomogne ili da preuzme vaš zadatak.

Odložite posao

Možete odložiti zadatke koji nisu hitni, ili sa kojima nemate snage da se suočite sada. To može da ima određene posledice, ili ćete kasnije morati više da radite.

Odustanite

Mnogo je bolje da odustanete, ako ustanovite da taj zadatak uopšte nije ni trebalo da se nađe na vašoj listi, ili da su vam se prioriteti promenili, nego da se mučite i nervirate i trošite energiju koju biste mogli konstruktivno da uložite u nešto drugo.

Brankica Milošević

Zapratite svoj omiljeni magazin na YoutubeuInstagramuFacebookuTwitteru i pridružite nam se na Viber Public Chatu!

Izvor slika : www.unsplash.com , www.instagram.com 

Comments