Složićemo se da na pomen joge svaka od nas prvo pomisli na meditaciju, istezanje i različite vratolomne poze. Znamo da ona poboljšava sveukupno fizičko i mentalno stanje, ali da li znaš na koji to tačno način ona doprinosi “mentalnoj higijeni”? Još jedna stvar oko koje možemo da se složimo klimajući glavom, jeste da je danas, kada je burnout sindrom prepoznat kao dijagnoza, mentalno zdravlje i mir važnije nego ikada. Uhvaćene u mrežu #girlboss mreže, borimo se na svim frontovima, nekada i svih sedam dana u nedelji. Kao posledica se javlja premor koji se odražava na sve apekte naših života. Poznato? Da bismo sprečili “pregorevanje” moramo pronaći balans u našoj svakodnevici, a ključ za njegovo postizanje leži upravo u časovima joge.

Ona pre svega predstavlja indijsku veštinu koja se razvijala stotinama godina, a u poslednjih nekoliko decenija se modernizovala i postala planetarno popularna. Njen glavni cilj je postizanje jedinstva tela, uma i emocija. Ako već spadaš u kategoriju strastvenih vežbača joge, sigurno si primetila brojne benefite – možda imaš kvalitetniji san, možda si manje podložna prehladama, a možda se prosto osećaš opuštenije i mirnije. Ukoliko još uvek razmišljaš da li da se u moru različitih treninga opredeliš baš za nju, mi ti donosimo spisak najvažnijih stvari kojima joga poboljšava tvoje zdravlje. Kada jednom shvatiš kako deluje, imaćeš još više motivacije da konačno zakoračiš na tu prostirku, a ako si već deo ove zajednice, učvrstićeš svoju volju da nastaviš tim putem.

Joga te podstiče da više brineš o sebi. Medicinska istraživanja su pokazala da je većina pacijenata pasivni recipijent brige o sebi. Šta to znači? Alert: zanemarujemo sebe. Budimo iskrene, u 21. veku nemaju sve žene vremena da u pretpanom rasporedu uglave i odlazak u teretanu. Dobra vest je da ovaj trening možeš praktikovati i kod kuće, i to svega 15 minuta dnevno. Joga ti obezbeđuje alatke koje podstiču promene, i to već nakon prvog vežbanja. Kako budeš postajala sve posvećenija, tako ćeš postepeno razvijati tri važna elementa ličnog napretka: kako svesno učestvuješ u poboljšanju svog zdravlja, tako ti svest jača volju za promenom, slede efekti te promene, a one ti daju nadu. Nada sama po sebi deluje isceljujuće.

Comments