U brzom svetu u kojem živimo danas, gde nam je sve dostupno gotovo na dodir prsta, ponekad višak informacija može da nas zbuni. Učlanili ste se u teretanu i posle napornog rada na spravama ili na boksu, hoćete da se malo opustite uz Jogu. Uzimate raspored časova i vidite veću ponudu nego što ste očekivali. Yoga Ashtanga, Hatha, Bikram

Nemojte se prevariti, nije Joga samo istezanje mišica i opuštanje uz mirišljave sveće i budističku muziku. Ako vam se ne svidi jedna vrsta, vrlo je moguće da će vam se svideti neka druga. Iako ste se u početku odlučili za čas radi istezanja ili jačanja misića, ne smemo zaboraviti da joga, bilo koju da vežbate, u stvari potstiče pronalaženje unutrašnjeg mira i uči nas da postanemo svesni svoga tela i svoga bića.

U osnovi, vežbanje Joge i jeste bilo spiritualne prirode, no, ona Joga koja je sada svima dostupna je više fokusirana na pronalaženje fizičke discipline. Za sve vas koji ne možete da odlučite koji tip Joge da vežbate, nekoliko saveta o stilovima možete pročitati baš ovde.

Anusara

Anusara znači “zakoračiti u trenutnu lepotu božanske volje”. Ova joga je otkrivena krajem devedesetih godina i bazirana je na tome da je sve oko nas ispunjeno unutrašnjom dobrotom. Anusara koristi fizičku snagu da bi pomogla svojim učenicima da otvore svoja srca, da dožive blagodat i da puste svoju unutrašnju dobrotu da sija. Profesori organizuju časove koji izučavaju tri ključna dela Anusare u niz: stav, pozu i akciju. Sva tri dela su veoma striktna za telo i za dušu.

Ashtanga

Ashtanga je veoma rigorozna tehnika stare istočnjačke joge koja je dovedena u naše krajeve sedamdesetih godina. Ona takođe prati specifičan niz poza i slična je jogi vinyasa po tome što je svaki pokret povezan sa udahom. Razlika je u tome što se u Ashtangi uvek vežbaju iste poze u istom nizu. Ashtanga zahteva da vaše telo usavrši jednu pozu da biste u njoj mogli da držite minimum pet udaha, pa tek onda možete preći na usavršavanje sledeće, mnogo teže poze.

Bikram

Bikram yoga, možda najpoznatiji i najpopularniji tip joge trenutno na zapadu, vežba se u zagrejanim prostorijama. Vežbajući bikram, očekujte da se znojite kao nikada u životu, pa što manje odeće na vama – to bolje! Ovde ćete vežbati 26 poza i, kao u ashtangi, uvek u istom redu, ali je niz poza drugačiji od ashtanga niza. Bikram yoga je najkontroverzniji tip joge, jer je njen osnivač Bikram Čoudhurj (Bikram Choudhury) registrovao njegov niz poza kao patent i sada tuži sva studija i teretane koji sebe nazivaju Bikram, a ne prate isključivo taj niz u toku vežbi. Sam taj čin dovodi u pitanje to da li je ovo zapravo Yoga, jer Yoga uči dobrotu, deljenje i unutrašnji mir. Takođe, budite veoma pažnjivi vežbajući Bikram, jer lako dolazi do povreda mišića u zagrejanoj prostoriji – mišići su rastegljiviji i ne osećamo gde nam je zapravo granica i kada treba da stanemo.

Iz poze u pozu nikada nije rano ni kasno da počneš da radiš na svom telu. Joga za početnike

Iz poze u pozu - nikada nije rano ni kasno da počneš da radiš na svom telu

Hatha

Kada vidite naziv Hatha, gotovo niko ne zna šta da očekuje. Vrlo je verovatno da će to biti miks više različitih tipova joge i najbolje je da se raspitate gde je vaš učitelj učio jogu i koji je njegov omiljeni stil. Jedino tako ćete znati da li će to biti spora ili brza joga i da li će sporitualno pevanje biti deo vaše vežbe. Nemojte da se iznenadite ako bude dosta disanja, ommm i uuuuum. Ovaj tip joge bi takođe trebalo da vas uči osnovnim pozama i vrlo verovatno se na času Hathe nećete preznojavati. Ipak, izaći ćete sa časa osećajući se izduženo, sa širim dohvatom i veoma opušteno.

Hot (Vruća) Yoga

Hot Yoga je skoro isto što i Bikram. Jedina razlika je da profesor ne prati Bikram niz poza i da se zato čas naziva Vrućom jogom. Soba će biti zagrejana i znojićete kante znoja.

Jivamukti

Ako tražite jogu sa mnogo meditacije koja vas takođe fizički iscrpljuje, Jivamukti je joga za vas. U Njujorku svake nedelje Jivamukti Yoga Center posećuje više od 2,000 ljudi. Ovaj stil kombinuje Ashtangu sa spiritualnim učenjem. Radićete na vinyasa asanama, pevaćete, meditiraćete, čitaćete, slušaćete muziku. Početnički časovi su u osnovi fokusirani na stojećim pozama, potom prelaze na poze savijanja unapred, pa poze savijanja unazad i inverzije.

Restorative (Okrepljujuća) Yoga

Uz ovaj tip joge možete fenomenalno da se opustite i da oporavite vaše telo. Na časovima se koriste ćebad, ležajevi i blokovi za jogu koji će naterati sve učenike da budu u pasivnim pozama i da se opuste. Dobri časovi okrepljujuće joge će biti više podmlađujući, a ne samo dobra dremka. Vrlo često se ovi časovi nalaze na rasporedu u petak uveče, kada je svima potreban dobar dubok unutrašnji odmor.

Vinyasa

Vinyasa u sanskritu znači “protok” i časovi Vinyase su poznati po svojim tečnim i intenzivnim pokretima. Profesori Vinyase organizuju svoje časove tako da učenici tečno prelaze iz poze u pozu. Vinyasa joga je bazirana na učenjima Ashange, ali nijedan čas Vinyase nije isti kao prethodni. Ako ne volite rutinu, ako ste kreativni i ako želite da isprobate svoje fizičke limite, Vinyasa je prava stvar za vas. Očekujte intenzivan čas sa mnogo pokreta i dosta znojenja.


Nina Kerkez – Veliki zaljubljenik u ljude i ljudske emocije. Večiti romantik u potrazi za savršenim ljubavnim pričama, iako ih često gleda samo na filmu. Fitness freak u svadji sa svojom gurmanskom stranom i svetski putnik koga ne drži mesto. Trenutno London zove svojom kućom.

Comments