Hot topics

Kako da iskoristiš period samoizolacije da najzad dođeš do željene figure

Kako da pomogneš sebi kada se osećaš loše

5 Gum i WANNABE MAGAZINE vas pozivaju da nam ispričate kako ste ostvarili svoj najveći san!

Jedini trend koji treba da pratimo ove godine

4 znaka Zodijaka koji će procvetati tokom 2020. godine

8 efikasnih načina da prevaziđeš kreativne blokade na poslu

Minimalisti, ovo će biti vaši omiljeni prolećni trendovi!

Detoks plan ishrane za sve nas koje nikada nemamo vremena!

5 #wellness rezolucija kojih ćeš želeti da se pridržavaš ove godine

Makeup trendovi koji će dominirati u 2020.

Svakodnevne mnogobrojne obaveze, interakcije sa ljudima i donošenje različitih odluka, sve ovo može da bude veoma iscrpljujuće. Ovakve situacije stvaraju veoma haotične, negativne misli, koje vas dodatno umaraju i čine razdražljivim.

Međutim, sve ovo može da bude veoma kreativan, inspirativan proces ako imate “miran” um. Ovo jednostavno znači da su vaše misli fokusirane na to što radite i potpuno oslobođene od konstantnog mentalnog analiziranja i kritikovanja sveta oko sebe. Veoma uspešna tehnika koja vam može pomoći da “umirite” svoj um jeste joga (yoga na sanskritu).

 Jogom do lepog i zdravog tela

Započnite dan jogom

Ukoliko svakodnevno vežbate jogu od pet do 30 minuta, vaš um će veoma brzo steći naviku usmeravanja pažnje samo na ono što u tom trenutku radite.

Zašto je važno imati fokusiran um?

Usmeravajući energiju samo na jednu radnju koju obavljate postajete produktivniji, stalno ste iznova inspirisani da to radite i dobro ste raspoloženi. Suprotno od toga, haotične misli raspršuju energiju pomalo na sve strane tako da nemate strpljenja i volje da privedete kraju nešto što vas čini razdražljivim.

Šta u osnovi čini jogu?

Sistem različitih potpuno prirodnih položaja tela praćenih pravilnim, ravnomernim disanjem. Usled haotičnog života naše telo i organi zauzimaju nepravilan položaj koji utiče na njihov rad i na naše zdravlje. Položaji u jogi omogućavaju vam da se oslobodite tenzije u svom telu. Svi pokreti izvode se polako, onako kako to vama u datom trenutku prija. Nikada nemojte natezati svoje telo da biste zauzeli neki željeni položaj. Ovo je kontraproduktivno. Vežbe u jogi su poput mini-koreografija, gde iz jednog položaja prelazite u drugi. Kako je vaša pažnja usmerena na pokrete tela vaš um se smiruje, prateći to što radite u datom trenutku. Ovo je najvažnija prednost bavljenja jogom. Pomaže vam da imate fokusiran, miran um dovodeći vaše telo u zdrav balans, u kojem ono funkcioniše najpravilnije.

Ujutru kada se probudite, najbolji način da započnete dan jeste da uradite petominutnu vežbu nazvanu “Pozdrav suncu” (Suyara Namaskar). Ove vežbe pomoći će vam da istegnete, ojačate i postavite u pravilan balans svoje telo. (Na ovom snimku prvih 45 sekundi jeste uvod koji možete da preskočite i odmah pređete na vežbe.)

Veoma korisna vežba za oslobađanje od stresa, koju možete da uradite kada god poželite ili imate potrebu (i ovde je uvod prvih 45 sekundi).

Stresne i problematične situacije stvaraju jak bol u predelu vrata. Dugo sedenje takođe može da prouzrokuje napetost u tom predelu. Ako imate bolove u vratu, ovo je vežba koja vam može pomoći.

Odlične vežbe za zatezanje kukova i stomaka.

Bilo bi veoma dobro ako biste mogli da napravite određeni raspored vežbanja i da se toga pridržavate. Tri puta nedeljno po pola sata sasvim je dovoljno. Vežbe koje se nalaze na ovim snimcima obuhvataju kompletan program za razvoj celog tela. Nemojte sebe opterećivati koliko ste istegnuti u krajnjim položajima, to je nešto što se vežba i postiže vremenom. Ove vežbe se nazivaju Bikram joga (Bikram yoga). Ona se praktikuje u veoma zagrejanim prostorijama, ali efekat nije ništa manji ako to radite u svojoj sobi. (Prvih 57 sekundi jesu uvod koji možete preskočiti.)

Joga je sistem vežbi koji vam pomaže da se osećate zdravo, srećno i zadovoljno. Ovo je program koji možete da radite godinama. Ona predstavlja jednu vrstu alternativne medicine, mentalne i fizičke higijene koja održava vaše zdravlje. Opustite se i uživajte u svom zdravom i lepom telu.


Maja Selaković voli da se izražava kroz slike, čini joj se da se stvari tako doživljavaju intuitivnije i da je komunikacija smislenija. Ljubav prema vizuelnim umetnostima provela ju je kroz fotografiju, advertising, televiziju i film.

Editors choice