Džon Ledžend (John Roger Stephens – John Legend), koji je u decembru proslavio trideset i četvrti rođendan, iza sebe ima bogato muzičko iskustvo. Nadimak Ledžend dobio je od prijatelja pesnika, koga je Džonov glas podsetio na nekadašnje izvođače koji su danas muzičke legende.

Kao četvorogodišnjak počeo je da svira klavir, a posle se pridružio crkvenom horu u kojem je nastupao. Ljubav prema muzici ostala je prisutna i u narednim godinama njegovog života, tako da je u periodu studiranja bio član džez-pop grupe. Nekoliko godina posle završetka studija usledilo je poznanstvo koje je promenilo tok Džonove karijere. Preko zajedničkog prijatelja upoznao je tada mladog repera u usponu Kanje Vesta (Kanye West), koji ga je zamolio za saradnju. Posle uspešnog rada sa Vestom usledio je rad sa velikim imenima kao što su Ališa Kiz (Alicia Keys) i Džej Zi (Jay Z), i bilo je jasno da je pred njim svetla muzička budućnost.

Slika 1.2 John Legend: Vladar R&B scene

Na jednom od nastupa

Godine 2004. postigao je prvi veliki uspeh kada je objavio album “Get Lifted”.  Najslušanija pesma bila je “Ordinary People”, koju je muzičar napisao za grupu Black Eyed Peace, ali je na kraju ipak odlučio da je zadrži. “Once Again” je sledeći album koji je izdao 2006. godine, i može da se opiše kao jedan od uspešnijih jer mu je doneo tri Grammy nagrade. Pesme koje su se posebno izdvojile su “Save Room” i “P.D.A. (We Just Don’t Care)”. Dve godine kasnije objavio je “ Evolver”, na kojem se našla pesma “Green Light” koju je izveo sa pevačem Andre 3000 (Andre 3000). Zajedno sa grupom The Roots izdao je album “Wake Up”  2010. godine.

Slika 2.2 John Legend: Vladar R&B scene

Osvojio je mnoge muzičke nagrade

Džon Ledžend je jedan od R&B izvođača koji je ostao dosledan toj vrsti muzike. Ističe da je od početka bio inspirisan grupom Boyz II Men, a uzor mu je  takođe i Michael Jackson (Michael Jackson). Do sada je postigao velike uspehe prodajom svojih albuma, turnejama, a nastupio je i na dodeli Oskara 2008. godine.

I pored svetske slave koju je doživeo, živi jednostavno i čvrsto stoji na zemlji. Za razliku od prijatelja Kanje Vesta sa kojim je započeo karijeru, njegovo ime nije vezano za velike skandale. Za sebe kaže da kada nije na nastupima voli da kuva i odmara uz slušanje muzike i čitanje knjiga. Ističe kako je uvek željan novih saznanja, i iz svake knjige koju pročita želi da nauči nešto novo.

Slika 3.1 John Legend: Vladar R&B scene

Smatraju ga jednim od bolje stilizovanih muškaraca

Sudeći po listama američkih časopisa, Džon Ledžend pored svojih muzičkih kvaliteta važi i za jednog od najbolje stilizovanih muškaraca. U svojim muzičkim spotovima okružen je mnogim lepoticama, ali je već duže vreme u vezi sa manekenkom Kristin Tejgen (Christine Teigen), sa kojom planira da zasnuje porodicu i živi u Njujorku.

Ovaj izvrstan muzičar uspeo je da nas oduševi svojim muzičkim talentom, ali i karakterom koji nije svojstven velikim muzičkim zvezdama. Njegov novi album sudeći po najavama možemo da očekujemo sledeće godine, a do tada nam ostaje da slušamo mnogobrojne hitove koje je do sada objavio.

Izvor fotografija: pinterest.com


Danijela Stanković je student marketinga na Ekonomskom fakultetu u Subotici. Zanimaju je moda, knjige i crnobeli filmovi. Najsrećnija je kada je okružena pozitivnim i dragim ljudima.

Comments