Pitala sam svoje poznanike šta znaju o Jordanu. Pored nekoliko zbunjenih faca, dobila sam odgovore zemlja Mrtvog mora i prelepe kraljice Ranije, a neko je stidljivo pomenuo i Petru.

Jordan je zemlja Bliskog istoka poznata po dva mora – Mrtvom i Crvenom. Glavni grad je Aman, koji je zvanično najbezbednija prestonica Bliskog istoka. I dok Akabski zaliv na Crvenom moru okupiraju turisti iz susednog Egipta, susedi na Mrtvom moru su malo specifičniji. Ipak, Jordan je jedna od dve arapske države koje su u miru sa Izraelom. Otkrivamo najznačajnije atrakcije Jordana, zemlje burne političke prošlosti i ogromnog prirodnog i kulturnog bogatstva.

159 Jordan: Mistična zemlja mora, pustinje i istorije

Aman - najbezbednija prestonica Bliskog istoka

2 picnik1 Jordan: Mistična zemlja mora, pustinje i istorije

Bogati podvodni svet u Akabskom zalivu pravi je raj za ronioce

Pustinja Vadi rum – proslavio ju je Lorens od Arabije, pukovnik i arheolog, kome je ovo čudesno mesto pružilo utočište tokom Prvog svetskog rata. Ovaj Veliki kanjon Istoka nalazi se 300 km od glavnog grada Amana i na putu je do istorijskog grada Petre. Važi za najvrednije prirodno bogatstvo zemlje. Po peščanoj površini od oko 100 km razbacane su ružičaste i terakot stene zadivljujućeg oblika, koje pejzaž čine vanzemaljskim. Iako pustinja, Vadi rum je najvažniji snabdevač vode za ceo Jordan. Beduini koji žive na ovim prostorima potomci su antičkih ratnih plemena, ali i mnogobrojnih kultura koje je ovuda vodio Put začina.

346 Jordan: Mistična zemlja mora, pustinje i istorije

Pejzaži pustinje Vadi rum ovekovečene su u filmovima "Lorens od Arabije" i "Crvena Ruža"

Petra – od davnina je veliki ponos Jordana, a prema BBC-ju, jedno od 40 mesta koja morate videti u životu. U pitanju je drevni grad, u kome se nalaze grobnice Nabatejaca, naroda koji je naseljavao ove prostore pre 1,200 godina. Najpoznatije grobnice su Svilena grobnica, Urna i Palata. Ovi veličanstveni mauzoleji predstavljaju kapiju Petre, mrtvog grada kome nijedan veliki osvajač nije odoleo. Kroz stubove, rozete i čaše prikazan je helenski kalendar, na crtežima su oslikane Amazonke, a u blizini je i statua egipatske boginje Izide. Petru sa razlogom nazivaju slagalicom svetske kulture.

442 Jordan: Mistična zemlja mora, pustinje i istorije

Najpoznatija stena, Crvena ruža, nalazi se u neposrednoj blizini Petre

536 Jordan: Mistična zemlja mora, pustinje i istorije

Petra - drevna prestonica Nabatejaca čuva tragove svih velikih vladara

Mrtvo more – svetski fenomen i spa raj. Ovo jezero, koje oduvek nazivamo morem, dele dve države – Izrael i Jordan. Na jordanskoj strani prilaz moru je načičkan hotelima i spa centrima. Kozmetička industrija doprinela je da Jordan postane poznat po spa turizmu. Najkvalitetniji preparati od lekovitog blata prave se upravo ovde. O čuvenom osećaju plutanja u Mrtvom moru svi smo čuli, zabavno je, opuštajuće, čak i lekovito.

631 Jordan: Mistična zemlja mora, pustinje i istorije

Mrtvo more - opuštanje u vodi dobija potpuno novi smisao


Tijana Jeremić je student turizma, pasionirani putnik i autor bloga Heels and Voyages by T. Veliki obožavalac štikli, slatkiša, okeana i životinja. Smatra da ljudi kroz putovanja uče o drugima, ali i o sebi.

Comments