Naučite da budete prisutni u sadašnjem trenutku i da živite dan za danom. Razmišljajte i pripremajte se za ono što je na redu – ako je to krečenje, onda se pripremite za to i tek kad taj posao završite, razmišljajte o onome što je sledeće na redu. Ionako stvari možete da radite samo jednu po jednu – pa tako i razmišljajte, redom.

Uradite svekog dana nešto u čemu stvarno uživate. Verovatno to već radite, ali niste toga dovoljno svesni – primenite boravak u sadašnjem trenutku i kad sednete da popijete kafu, uživajte u svakom gutljaju, u celom tom ritualu opuštanja.

Možda nećete uvek uspeti da vas razumeju, zato se usredsredite na to da vi razumete druge – tako ćete lakše pronaći način da i oni razumeju vas.

Doterujte se – počnite da nosite suknje, ubacite malo boje u svoje oblačenje, osvežite frizuru, promenite način šminkanja. Sve zbog čega ćete dobiti komplimente i primetiti poglede, podići će vam samopouzdanje i raspoloženje.

Neke stvari ne vredi raditi temeljno i perfektno. Spustite kriterijume i uradite nešto – korektno. Često, to je najbrži način da se nešto uradi i sasvim je dovoljno.

Počnite dan sa onim što je najteže i najneprijatnije – tako ćete to pregurati prvo i sve drugo će vam biti lakše i opuštenije.

Kad završite sve obaveze, ne razmišljajte odmah o tome šta ćete sada raditi – nemojte da radite ništa. Naučite da uživate u praznom hodu i u osećanju da ste bezbrižni i da ništa ne zavisi od vas – makar na kratko.

Naučite da opraštate. Verovatno umete da oprostite drugima, ali opraštanje sebi je ono što se teže uči. Vežbajte. Opraštanje sebi je veoma oslobađajuće.

Naslovna fotografija: instagram.com/kat_in_nyc

Brankica Milošević

Comments