Pravim spavalicama je jutro najteži deo dana. Da bismo vam pomogli da najbolje iskoristite letnje dane i možda baš zavolite ustajanje, sastavili smo listu saveta za energičan početak dana.

Istezanje

Telo je nakon spavanja pomalo tromo i svaki nagli pokret mogao bi da uzrokuje probleme. Podignite ruke iznad glave ili istegnite leđa u jednu i drugu stranu. Ovi potezi će pomoći vašem telu da nežno dođe do energije, ali i vašem umu da se fokusira, odstranjujući daleko maglovitost, koja ponekad prati rano buđenje.

Vežbanje Jutarnje buđenje

Jutarnje vežbanje i razgibavanje za zdravo telo

Vežbe

Nakon što ste se razbudili, uradite nekoliko vežbi. Ne potcenjujte važnost jutarnjeg vežbanja, jer ono poboljšava protok krvi kroz vaše telo pružajući dodatnu dozu kiseonika svim tkivima.  Sve od trbušnjaka do vožnje kućnog bicikla dolazi u obzir. Čak i sklekovi i skokovi. Samo obratite pažnju da se malo zagrejete pre nego počnete sa vežbanjem.

Rehidrirajte

Kada spavate, vaše telo koristi (i samim tim gubi) rezerve vode koje sačuva. Rehidrirajte sa nekoliko čaša hladne vode, koje ne samo da će osvežiti vaše telo, već će pomoći stimulaciju nervnog i probavnog sistema. Ako to budete činili svako jutro, vaš organizam će biti spreman da izdrži stres tokom dana.

Uskladite spavanje

Idite u krevet i budite se u isto vreme, svaki dan. Vaše telo voli doslednost. Držeći se ustaljenog rasporeda spavanja, olakšaćete vašem telu da se probudi ujutru i osećaćete se odmorno tokom dana.

Buđenje uz blagu muziku

Buđenje uz jak alarm može biti potresno. Takođe vas stavlja u veći rizik za srčani udar (šokantan zvuk može ozbiljno da utiče na ljude sa srčanim problemima). Otarasite se bučnog alarma i uložite u onaj koji će vas buditi nežno. Neki sa postepenim povećavanjem zvuka, koji će dopustiti vašem organizmu da se navikne.

Ugasite elektronske naprave

Ugasite kompjuter i televizor sat vremena pre nego legnete da spavate. Jaka svetlost deluje kao smetnja za vaš mozak, otežava mu da se isključi noću. Isključivanjem elektronskih izdanja sat vremena pre spavanja, utonućete u dublji, umirujući i zadovoljavajući san (što znači da ćete biti voljni da ustanete ujutru).

Jutarnje tuširanje

Osvežavajući mlaz vode će razbuditi vaš nervni sistem i pomoći vam da se osećate oživelo. Da bi tuširanje bilo zdravo, važno je da kratko traje i da ne bude previše vruće.

Doručak Jutarnje buđenje

Već znate da doručak ne treba preskakati

Doručkujte

Nakon celovečernjeg posta, vašem telu je potrebna energija da se kreće. Zdravim doručkom svakog jutra (čak i ako je to samo komad voća ili tost sa premazom) osećaćete se bolje u započinjanju stvari ujutru.

Dišite duboko

Rano ustajanje za neke ljude može biti prožeto anksioznošću. Misli o stvarima koje treba obaviti mogu brzo ispuniti vašu glavu. Dakle, dajte sebi nekoliko minuta, dišite duboko i smirite svoje telo i um.


Jovana Jovović studira novinarstvo na Fakultetu za kulturu i medije, piše kratke priče i beleži citate i omiljene delove iz knjiga koje čita. Možete ih pronaći na njenom blogu. Obožava Beograd, voli Novi Sad i uvek se vraća u Bar. Leto ne može da zamisli bez mora.

Comments