Gojimo se

Na svu muku, još i to! Neke osobe reaguju na stres tako što skoro prestanu da jedu i vidno omršave, ali mnogi ljudi – ne samo žene, već i muškarci – na tugu, bol i deficit ljubavnih osećanja reaguju povećanjem apetita. Nastojeći da uspostavi balans između povišenog nivoa hormona, pada imunološkog sistema i potrebe organizma da se osnaži i odbrani od ukupnog gubitka energije, počinjemo da žudimo za mastima i ugljenim hidratima, što dovodi do povećanja telesne težine.

Povećanje nivoa kortizola u organizmu karakteriše izraženo sakupljanje masnoće na stomaku. Telo ima sopstvenu inteligenciju koja mu pomaže da se izbori sa stresom – proizvodnja kortizola pojačava potrebu za jakom hranom, koja zapravo podstiče proizvodnju serotonina koji pomaže da se stres neutrališe.

pexels photo 239581 Kad ti neko slomi srce   normalno je da je sve nenormalno

Seksualna disfunkcija

Normalno je da tvoj libido pada zajedno sa ukupnim nivoom energije i da nemaš baš nikakvu želju za seksom kad se osećaš slomljeno i povređeno. Ali čak i kad počneš da se osećaš bolje i dođeš u situaciju da posegneš za bliskim kontaktom, kako bi proverila da li si još uvek živa iznutra i da li možeš nešto da osetiš i doživiš, događa se da ustanoviš da ni izdaleka nisi spremna za telesnu prisnost. Prosto, ne osećaš ništa. Kod muškarace je to svakako izraženije, jer smanjena osetljivost i otupelost dovodi do gubitka erekcije.
Slomljeno srce pogoršava predmenstrualne simptome, pa čak i otežava mogućnost da ostaneš trudna.

Stres se odslikava na tvojoj koži

Odjednom počnu da se pojavljuju neke alergije, koža ti postane osetljivija nego inače, iskaču ti akne – kao da telo preko kože pokušava da izbaci otrov koji se nakupio iznutra. A zapravo, telo baš to i radi. Posledice kanalisanja toksičnog taloga stresa kroz kožu mogu da budu i mnogo gore od alergija i preosetljivosti – može da se pojavi psorijaza, ili rozacea, što čini da se još gore osećamo.

Comments