Opasno je previše brinuti o drugima a nedovoljno o sebi. Možda mislite da ste dobri i požrtvovani zato što brinete o svima oko sebe, stavljajući njihove potrebe i želje na prvo mesto, ali u stvarnosti, što više zanemarujete sebe, to ćete imati više problema i prepreka u vašim bliskim odnosima i vezama. 

Jer, kad zanemarite sebe, stres nadvladava, a vaš stav se menja. Postajete neraspoloženi, umorni i malodušni. Ako se previše stavljate u službu svih drugih i nemate dovoljno vremena za sebe, pre ili kasnije ćete se osetiti zarobljeno i frustrirano i krivićete baš te o kojima najviše brinete, što se ne osećate dobro, što vas ne ostavljaju na miru, što se svi samo na vas oslanjaju, a vas nema ko da razume i da vam pomogne. 

Pod stresom, govorite ono zbog čega kasnije (ili već odmah) zažalite. Isto tako, stres vam oduzima fizičku snagu i energiju, pa se uveče rušite u krevet preumorni, nemajući više vremena ni za druge, one do kojih vam je stalo i o kojima brinete više nego o sebi. 


Uvđate, pre ili kasnije, da nikome ne možete da pomognete, ako vama nije dobro. Što i jeste uobičajen način na koji ljudi shvataju šta to znači staviti sebe na prvo mesto, brinuti o sebi, voleti sebe. Ako ste vi van stroja, ako ste stalno iscrpljeni, nervozni, svadljivi, onda nemate šta da pružite drugima, osim te loše energije. Doći će trenutak kada će vam biti potreban izlaz za vaše emocije, rasterećenje i otklon, a u nedostatku onoga što vam je potrebno, izlivaćete svoje toksično raspoloženje na one koji su vam najbiliži – oni o kojima ste tako posvećeno brinuli, postaće vam vreća za daranje, kanta za odlaganje otpada, smetlište osećanja, što je potpuno suprotno od onog što želite da im pružite i od mesta koje želite da zauzimate u njihovom životu. I ta će vam spoznaja verovatno pasti teže, nego što njima padaju vaše promene raspoloženja i to što vam očigledno nije dobro, a oni ne mogu da vam pomognu – jer vi to ne tražite i ne primate od njih. 

Gledaće vas kako plačete, kako se lomite, kako izgledate loše i kako se loše ophodite prema njima i neće znat kako da vam priđu, pa će verovatno pokušati da se udalje što više mogu, iz prirodnog poriva da zaštite sebe, da se ne izlažu. Vi ćete to shvatiti kao da vas „svi napuštaju sad kad je vama teško“, da su „nezahvalni i sebični“ i bićete još ogorčeniji i još mrzovoljniji i mračniji. 

Comments