Da li ste ikada uhvatili sebe kako jedete bez istinske potrebe ili bar želje prema nekoj namirnici? Da li ste od onih koji kada imaju problem bez razmišljanja potežu za ogromnom količinom sladoleda? Da li stres potiskujete konzumacijom takosa, a izlaz iz ljubavnih problema vidite u čizkejku? Ako je odgovor potvrdan, onda ste i vi jedni od mnogobrojnih koji hranu koriste kao utehu. Slede predlozi kako da prevaziđete ovu lošu naviku.

Jedite bez žurbe

Prvo isključite telefone, televizor i druge uređaje koji bi mogli da vas ometaju, jedite za stolom u prostoriji namenjenoj tome, žvaćite polako i pokušajte da uživate u svakom zalogaju, mirisu i ukusu.

slika 159 Kada hrana postane uteha

Navika obedovanja za stolom dolazi iz porodice

Nemojte se lišavati hrane

Potpuno izbacivanje neke grupe namirnica ili lišavanje sebe omiljene poslastice može da prouzrokuje samo kontraefekat. Neophodno je da vaš jelovnik bude raznovrstan, ali i količinski kontrolisan. Zato jedite sve, ali se zaustavite na jednoj porciji.

slika 236 Kada hrana postane uteha

Preporučljiva je konzumacija različitih namirnica, jer raznovrsna hrana je zdrava hrana

Analizirajte svoje navike

Napravite dnevnik ishrane, zapisujte šta unosite u oragnizam, u kojoj količini i u koje vreme. Na kraju dana moći ćete da analizirate i shvatite gde ste pogrešili i šta je potrebno da promenite u svom režimu ishrane. Uverićete se da ponekad imamo potpuno drugačiju sliku o sopstvenim navikama.

slika 323 Kada hrana postane uteha

Beleženje sopstvenih navika u ishrani, otkriće vam nešto novo

Aktivirajte se

Umesto da dozvolite sebi utapanje u čokoladi, pronađite mnogo zdraviji način relaksacije. Prošetajte, provozajte se biciklom ili na rolerima. Verujte, osećaćete se mnogo bolje i rasterećenije.

slika410 Kada hrana postane uteha

Nema ništa lepše od vožnje u prirodi sa dragim ljudima

Promenite muziku

Slušanje muzike se odražava na vaše raspoloženje, zato je veoma važno kakvu muziku slušate. Dokazano je da tužna muzika čini da se tako i osećate. Zato ako ste uhvatili sebe da ste tužni ili nezadovoljni, promenite muziku. Pustite neke stare, davno zaboravljene hitove, koji možda više nisu po vašem ukusu, ali će vas nasmejati do suza.

slika 525 Kada hrana postane uteha

Slušajte muziku koja vas pokreće i čini srećnim

Prihvatite realnost

Postoje situacije koje jednostavno ne zavise od vas, zato je neophodno prihvatiti stvarnost. Najpre je potrebno identifikovati problem i odrediti u kojoj meri je rešiv. Umesto da se prejedate i utehu tražite u hrani, bilo bi dobro da uvidite dobru i lošu stranu stanja u kojem se nalazite. Sledeći put kada se loša situacija ponovi: udahnite, dišite duboko, proteglite vratne pršljenove, odolite slasnim iskušenjima i osećaćete se mnogo bolje.

slika 619 Kada hrana postane uteha

Treba pobediti ono što možemo, a ono na šta ne možemo da utičemo treba prihvatiti

Podelite iskustvo

Guglajte i nađite osobe sa sličnim problemom, kontaktirajte ih, razmenite iskustva i tehnike koje vam pomažu u upravljanju raspoloženjem. Saznajte šta drugi čine da bi se osećali bolje.

slika 718 Kada hrana postane uteha

Većina veruje da su jedini u svom problemu

Konzumirajte posebne namirnice za dobro raspoloženje

Prejedanje treba izbegavati, ali ponekad je i ishrana direktni uzrok onoga kako se osećamo. Prema jednom istraživanju namirnice poput tunjevine, lososa, oraha i uljane repice pozitivno utiču na nas i naše raspoloženje. Tako da povremeno eksperimentisanje sa mediteranskom kuhinjom neće biti na odmet.

slika 816 Kada hrana postane uteha

Ishrana bazirana na ribi i povrću sigurno ne može da škodi

Današnji život je veoma stresan, često se čini da je neprijateljski raspoložen prema vama, ali ipak, važno je prepoznati sopstveni problem i pronaći način da se izborite sa njime. Shvatanje hrane kao utehe nije istinsko rešenje vašeg problema, potrebno je naučiti da uživate u sitnicama i da samo čvrstom voljom i pozitivnim mislima možete pobediti sebe i svoje loše navike.


Nataša Delač voli ljude, smeh do suza, igranje igrica i prvu jutarnju kafu. Za nju, najlepši je osećaj kada prvi put u godini vidi more. Obožava putovanja, čaroliju i čuda.

Comments