Biljni čaj možda ima čudnu reputaciju ali lišće, začini i voće umočeni u vrelu vodu su recept koji je star gotovo koliko i čovečanstvo. A dobra vest je da se zdravstvene beneficije čaja do današnjih dana nisu promenile.

čaj Kada je pravo vreme za čaj?

Obeležite svaki dan zdravljem

Sedam sati pre podne: Probudite se veseli

Grickate tost pre nego što izjurite kroz vrata na posao? Istraživanja pokazuju da način na koji počnete dan određuje produktivnost tog istog dana, pa je smirujuća šolja čaja nešto što će vas spremiti za bolji od 9 do 17h radni dan.

Deset sati pre podne: Ostanite fokusirani

Ako ste ranoranilac, velike su šanse da vam je period između 10 i 12 pre podne tačka u kojoj počinjete da gubite koncentraciju. Zeleni čaj je superheroj među čajevima. Nema mnogo kofeina ali opet ima snagu kafe, zajedno sa dosta antioksidanata, vitamina i menerala. Za razliku od kafe, oslobađa kofein sporo i ima amino-kiseline koje daju energiju koja će trajati od tri do šest sati.

Dva sata po podne: Užina

Uh-oh, evo je pauza za užinu posle ručka! Održavanje kilaže može biti prava muka kada radite, ali nije neizvodljivo. Kada krenete da šizite od gladi, pokušajte da ispijete neki voćni čaj kako biste ispunili želju za slatkom grickalicom i tako pomozite sebi da odolite iskušenju.

3:30 po podne: Pojačavanje energije

Treba vam dupli espreso da vam održi koncentraciju koja je već počela da luta? Verovali ili ne, konzumacija kofeina u roku od osam sati do odlaska u krevet može potpuno da vam poremeti obrasce spavanja. Kofein može da dovede do nemira i osećaja iritantnosti, pa se bolje opredelite za nešto prirodno. Biljni čajevi, kao što su oni sa limunom ili đumbirom, održavaju nervni sistem tako što dodaju još kiseonika u nervne ćelije.

Pet sati po podne: Čuvajte bubrege

Skoro da je kraj radnog dana i, kako kineska medicina objašnjava, pet po podne je vreme kada bubrezi i bešika zahtevaju da rade na optimalnom nivou. Čaj od koprive je savršen za ovo doba dana jer pomaže urinarnom zdravlju zahvaljujući svom diuretiku i tome što ima efekat ublaživanja. Sadrži dosta hranljivih materija i ima anti-inflamatorni učinak.

čaj1 Kada je pravo vreme za čaj?

Neka vam svaka šolja čaja bude užitak

Osam sati uveče: Varenje

Pepermint je čaj koji olakšava rad digestivnog sistema, smanjuje gasove, naduvavanje i probleme sa varenjem, smanjenju ili prevenciji spazma, grčeva i gasova.

9:30 uveče: Lepo spavajte

Šolja čaja pred spavanje je esencijalni deo dobrog sna. Kamilica će vas umiriti i opustiti, opustiti vam živce, ublažiti insomniju i poboljšati san.


Maja Luković je zaljubljena u lepu reč, teži srećnim i jedinstvenim trenucima. Beskrajno pozitivna i uporna.

Comments