“U savremenom svetu, bogatstvo je proizvod znanja.” Ovo je ono što je mene profesor na fakultetu naučio, a ja ću pokušati da vas naučim kako da prepoznate pravo vreme za promenu posla.

Naime, počnimo sa realnom slikom današnjice i poslovnim svetom u kojem je brzina jedan od važnih kriterijuma uspeha. I uvek se pitamo da li dovoljno znamo i da li je konkurencija iza nas? Da li je komšijina trava zelenija, vest aktuelnija, a neretko se u našem narodu čuje ona stara narodna izreka: “da komšiji crkne krava”. A u svoj toj zbrci najvažniji je onaj trenutak kada se čovek koleba, pa ne zna da li da stane ili nastavi istim putem? Skoro sam pročitala odličnu izjavu Mihaela Šumahera koji je rekao: “Osvajao sam titule, jer sam dodavao gas gde su drugi kočili”. Suprotno tome, ono što sledi jesu stvari pred kojima treba prikočiti, a tim činom postići uspeh.

Slika1 Kada je pravo vreme za promenu posla?

Da li je vreme za plan B?

Najvažniji parametri za sve u životu jesu oni lični. Treba slušati sebe, a osmeh na licu će vam reći sve. Ukoliko vas posao koji radite čini srećnim i ispunjenim tu dileme nema. Ipak, koliko god bila otrcana fraza, istina je da ne treba raditi ono što ti stvara muku stres i bol, a pritom ti je i dosadno.

Vreme je da pritisnite kočnicu onda kada su sve karte otvorene i potrošeni kečevi u rukavu. Ne morate baš vi biti posada broda koji tone, osim ako ste vični da ga spasite i ukoliko postoji šansa da će vam to doneti svetliju budućnost.

Ali, ako konkurencija pritiska, profit opada, što bi značilo manje prihoda, više rashoda, loše je vođstvo, što na kraju vas dovodi u nesigurnu poziciju, onda, da, vreme je da krenete dalje.

Nije izgubiti posao ono najteže, već naći se u nebranom grožđu u trenutku kada najmanje očekujete. Zato budite spremni na sve, a da ne bi došlo do takvih situacija uvek radite ono što vas čini srećnim i sigurnim u sebe i svoje znanje.

Znanje možda jeste kratkoročno i treba ga nadograđivati, ali je sastavni deo onoga što radimo, proizvodimo, kupujemo… Upravljati znanjem na pravi način znači negovati sebe, ali i deliti svoje znanje sa drugima i obezbediti sebi život pun osmeha. Samo bez stresa i neugodnih situacija.

Osigurajte i svoj privatni život tako što nećete dozvoliti da se vaš posao useli i u vašu kuću, a zatim i krevet. Takođe, nemojte olako da odustajate od nekih zamisli i poslova. Ne ide da menjate posao toliko često. Poslodavci mogu čak da pomisle da vam ništa ne ide od ruke, a vi ćete izgubiti svaku šansu da dobijete stalan posao na duge staze.

Rešimo već jednom dilemu – da li ostaviti posao ili ne? Pored svih spoljašnjih uticaja kao što su konkurencija, kolege, plata, šef i ostali nadređeni, najvažniji parametar pri ovoj odluci morate biti isključivo vi sami. Lepo razmotrite sve opcije, razgovarajte sa stručnijim ljudima od vas, uverite se u sigurnost novog posla, a najvažnije – zapitajte se da li vas taj posao čini srećnim?

Slika2 Kada je pravo vreme za promenu posla?

Treba mi promena

Pre nego što načinite bilo kakav korak i donesete definitivnu odluku, razmislite o sledećim stvarima:

– Posao ne sme da utiče na zdravlje i na odnose sa drugim ljudima.

– Nikako ne možete da dozvolite maltretiranje ili nipodaštavanje. Vi zaslužujete da vas neko ceni.

–  Mora da postoji mogućnost napretka i usavršavanja.

– Mora uvek postojati rezervno rešenje za situacije poput trudnoće ili dodatnih obaveza.

– Ne smete biti nezadovoljni platom.

Ovo mogu biti signali koji pokazuju da li je došlo vreme za promene u karijeri. Novi ljudi i nove odgovornosti nose sa sobom i rizik, ali želja za nečim novim mora biti dovoljno velika da strah od rizika iščezne. Ono što nas vodi u životu jeste motivacija i cilj i baš to je ono što je mene nateralo da dam sve od sebe u važnim situacijama. Pa čak i onda kada je snaga na izmaku, a snovi se čine tako neostvarivim, i tada sam srećna što radim ono što volim.

Nadam se da sam vam bar malo pomogla. I zapamtite: “Privilegija u životu je biti ono što jesi”.

Izvori fotografija: lepotaizdravlje.rs, itpro.co.uk


Violeta Stojanović

Comments