Veći deo vremena, vaginalni sekret je prisutan u manjoj ili većoj količini i njegova gustina i boja variraju. Upoznajući svoje telo, njegove ciklične promene i reakcije na uzbuđenje i stres, naučite da povezujete i prepoznajte intimne promene. Sekret vam se može pojačati u periodu ovulacije i tada će biti gust kao belance, a to isto se može desiti i neposredno pred menstruaciju. Ovaj sekret je normalan i nije razlog za zabrinutost.

Treba da znate da vaginalni sekret ima visoku PH vrednost (ona iznosi 4) i to znači da je izuzetno kiseo, a u takvoj sredini bakterije ne opstaju. Međutim, kada se kiselost poremeti, dolazi do nagomilavanja mikroorganizama, a da bi se od njih odbranilo, telo povećeva količinu sekreta. Pošto on i dalje nema normalnu PH vrednost, mikroorganizmi se i dalje razmnožavaju i tada primećujete promene koje zahtevaju da nešto preduzmete.

Poremećen sekret možda označava infekciju, ali ona nije uvek znak polne bolesti. Veoma je moguće da je u pitanju pad imuniteta, reakcija na terapiju antibioticima, ukoliko ste bili bolesni, ili su se stekli uslovi za razvoj Kandide, gljivice koja uobičajeno nastanjuje crevni trakt i vrlo lako i često dospeva u vaginu. U ovom slučaju, primetićete sirast sekret (beli komadići) i osetićete peckanje oko ulaza u vaginu. Kandida ume da bude veoma uporna, a ako imate partnera, potrebno je da i on primenjuje terapiju – muškarac ne mora da oseća bilo kakve promene, ali može vam uvek iznova prenositi uzročnik.

Kada je vaginalni sekret razlog za brigu 3 Kada je vaginalni sekret razlog za brigu?
Comments