Udaraš o zidove svoje unutrašnje tamnice i ne vidiš izlaz, pojavljuje se niz fizičkih tegoba, poremećen san, glavobolja, loša probava, ekcemi, vrtoglavice. Osećanje teskobe može da preraste u panične napade i zato treba što pre da naučiš da prizoveš svest i da svoju obuzetost posmatraš sa strane, da pokušaš da ne dozvoliš da te preplavi o oduzme ti moć rezonovanja. Realno je takođe da ono što se dešava u tvojoj glavi kreira tvoju realnost, zato je svesnost moćna – ona menja stanje u glavi.

Razmotri moguće uzroke svog stanja

Uzroci najčešće potiču iz detinjstva – teskoba je putem vaspitanja i roditeljskog odnosa usađena u nas. Možda su te roditelji previše štitili i „napunili“ te svojim strahovima od loših ishoda i potrebno je da pokušaš da shvatš zašto su to činili – osim što nisu umeli bolje, verovatno su mislili da rade baš kako treba, da te čuvaju i štite i nisu se bavili svojim motivima, analiziranjem, ni svešću. Oni nisu znali da su njihovi strahovi možda maskirali neko bitno životno nezadovoljstvo, bespomoćnost u roditeljskoj ulozi, nespremnost da prihvate odgovornost odgajanja deteta, ali ti to možeš da posmatraš iz šire perspektive.

Možda su te pak zanemarivali, nikada se nisu bavili time kako se osećaš i nikada se nisu zapitali kako njihovo ponašanje utiče na tebe, jer su bili obuzeti svojim sopstvenim (komplikovanim) odnosom, svojim problemima i životnim zahtevima u kojima nije bilo dovoljno mesta za staranje o detetu. Svojim međusobnim odnosom i odnosom prema tebi postavili su ti težak zadatak koji treba da rešavaš sama sa sobom, jer oni ti u tome neće pomoći ni sada, kao što nisu umeli ni tada. Razmisli o tome šta te navodi da se osećaš kao da nemaš nikakvu kontrolu nad sopstvenim životom, razgovaraj o tome sa bliskim osobama, potraži stručnu pomoć.

Razradi strategiju realnosti

Kad mozak počne da „tiltuje“ i „tripuje“ i kad ti je svaku sitnicu pretvara u moguću tragediju, upotrebi logiku. Razmotri činjenice, raspitaj se o njima i izvedi logične zaključke. Nije logično da najava smanjenja budžeta u firmi znači da ćeš ti dobiti otkaz, niti da poruka tvog partnera o tome da mora da ostane duže na poslu znači da te vara i da te ne voli, to su samo informacije. Za nekoliko dana one će izgubiti značaj koji su imale u tvojoj glavi kad su ti izazvale napad strahova i teskobe. Istreniraj sebe da se tako suočavaš sa trenucima u kojima počinješ da zamišljaš najcrnje mogućnosti, zbog nečega što uopšte nema neposredno značenje, nego je to tvoje tumačenje i doživljaj.

Fokusiraj se na sadašnji trenutak

To je teško kad te obuzme teskoba, ali stani i pogledaj oko sebe. Sav haos je u tebi, u tvom strahu i osećanjima, a sve oko tebe može da ti posluži da se uhvatiš za sadašnji trenutak. Sija sunce, ili pada kiša, lišće treperi na vetru, čuje se cvrkut ptica, lavež pasa.

Sediš u svojoj fotelji, šolja za kafu je na stolu, poznate stvari su na svojim mestima, vazduh miriše kroz otškrinut prozor, udaljeni zvuci uobičajenog života dopiru do tebe i ti si tu i ništa preteće se ne dešava. Gledaj oko sebe, diši i preslišavaj se – ti si ovde, sada, sve drugo ovog momenta ne postoji, a sve najgore što zamišljaš, najčešće se nikada i ne desi. Unesi stvarnost sadašnjeg trenutka u svoju svest, upijaj je i diši, to će ti pomoći da se umiriš i razbistriš misli.

Prihvati podršku bliskih ljudi

Razmena emocija, zagrljaji, telesna bliskost sa partnerom – sve pomaže. Hormoni prijatnosti, povezanosti i sreće otpuštaju se u takvim kontaktima, kroz nežnost, bliskost i smeh, a oni koji te vole žele da ti pruže svaku utehu i prijatnost. Prihvati je, predaj im se i zaboravi malo na sebe, izgubi se u bliskom kontaktu, u ljubavi.

Brankica Milošević

Zapratite svoj omiljeni magazin na YoutubeuInstagramuFacebookuTwitteru i pridružite nam se na Viber Public Chatu!

Izvor slika : www.unsplash.com , www.instagram.com 

Comments