Prvo što treba da naučite kad izađete iz puberteta, jeste da NE i inat nisu isto, mada je do tada izgledalo (i funkcionisalo) kao da jesu. Takozvana kontra predstavlja reakciju, a ne akciju i destruktivna je, jer nije izraz stava ili odluke, neko zauzimanje stava i donošenje odluke, na osnovu mehanizma kontriranja. Pubertetsko ne nam je često potrebno da bismo uopšte preživeli pubertet i da bismo, umesto dezintegracije koja preti na svakom ćošku nežnih godina, ostvarili bilo kakvu integraciju. Ali, kad ga razvijete kao mehanizam, zna poduže da se zadrži u vašem životu i da vas udara kao lopticu u fliperu.

U međuvremenu otkrijete pozitivan pristup, važnost pozitivnog mišljenja i ostale propozitivističke koještarije, koje će vas takođe ugurati u kalup, ako svemu, bez imalo stava i odluke, govorite DA. Ne morate da prihvatite svaki izazov, kao što ne morate da uvažite svačije mišljenje. Kad shvatite da imate izbor, NE postaje vrlo značajna odrednica integriteta, koja će ponekad stavljati na probu prijateljstva, dobre odnose sa porodicom i uopšte, sve odnose i interakcije. Moram da primetim da ljudi mnogo češće počnu da vas poštuju zbog jednog odlučnog NE, nego što će to ikada učiniti zbog deset mudrih DA. Evo nekih situacija u kojima NE predstavlja svu razliku između sreće i griže savesti.

S 1 Kada TREBA da kažete ne

NE – pozajmljivačima novca koji vam ga nikad neće vratiti

Osećaćete se kao budala već dok izgovarate “ali nisi mi vratio ni ono što sam ti prošli put pozajmila” i doživljavaćete intenzivan transfer blama dok slušate laži i izgovore. Znate da je ta osoba u neprilici, ali znajte takođe i da je svet pun budala, a pozajmljivači imaju istančan njuh za njih. Njegov život i egzistencija zaista ne zavise od vaše donacije, budite sigurni. Možda vam je ta osoba inače draga i simpatična, ali jasno joj recite da ukoliko i nadalje želi da vam ostane draga i simpatična, kao što vi to želite, neka vam više nikada ne traži novac.

NE – planovima vaših prijatelja, koji vas uključuju bez pitanja

Oni su isplanirali vikend – baš onaj koji ste i vi isplanirali. Ne bi trebalo da im bude argument to što ste vi zapravo planirali da sređujete stan i da zatim uživate u sređenom – sami. Ali oni će upotrebiti ovaj argument, a vi ćete se osećati loše iz dva razloga. Prvo, prijatelji ne bi trebalo da navaljuju, nego da poštuju vaše granice, a drugo, posumnjaćete da ste stvarno frik što vam se ne ide u društvo, nego biste radije sporveli svoje, izgleda, manje vredne i značajne planove. A to će vas naljutiti. Pa, ne bi trebalo da se ljutite na prijatelje, ali ako se već tako osećate, oni treba da znaju kako se i zašto tako osećate i treba da prihvate vaše NE bez durenja.

Comments