Odlučili smo da u nekoliko delova razgovaramo o pojmu džentlmenstva. Ali, pre nego što se uopšte upustimo u pisanje o tome kada i u kojim situacijama je potrebno da pokažete da ste džentlmen, reći ćemo nešto o samom pojmu džentlmena. U proteklih pedesetak godina, umetnost džentlmenstva je postala sve ređa. Danas se često ugledamo na predivne atribute kojima su raspolagali muškarci starog kova. Kada se ponašamo kao džentlmeni, pokazujemo kvalitete kojima se svi ljudi dive, a koje žene smatraju neodoljivim i izuzetno privlačnim.

Većina muškaraca često misli da time što su dobri momci spadaju u kategoriju džentlmena, kada to zapravo nije slučaj. Ovo je, svakako, daleko od istine! Biti džentlmen podrazumeva mnogo više od toga što ćete reći hvala ili molim te ili time što ćete uvek dozvoliti nekome da bude u pravu čak i kada nije. Ovo je vrlo površna i pre svega netačna tačka od koje je potrebno krenuti. Biti džentlmen znači nositi se sa sampouzdanjem i znači pokazivati poštovanje prema drugima. Samopouzdanje ne znači mišićavo telo, majica na tregere i cigareta. Ne znači ni biti nevaljao dečak. Znači biti muškarac vredan poštovanja koji stavlja druge ispred sebe dok ostaje apsolutno siguran u sve što on sam jeste.

Kako postati džentlmen zahteva dosta učenja i vežbanja. Tako nešto se ne dešava preko noći. Mada bi vodič o tome kako postati džentlmen bio pun detaljnih opisa u svakoj mogućoj situaciji i mada bi predstavljao knjigu koja bi otišla u više tomova, nadamo se da će vam ovaj vodič pomoći makar donekle u određenim situacijama. Ako želite da postanete individua vredna poštovanja, osoba koja je puna samopouzdanja i izaziva divljenje, uzmite u obzir naredne izlistane tačke kojima ćete se voditi u budućnosti.

tumblr mhz92w9aPk1r29u6qo1 1280 Kako biti džentlmen: Vodič za modernog muškarca (1. deo)

Samopouzdanje ne znači mišićavo telo, majica na tregere i cigareta.

Da biste saznali kako da budete džentlmen u različitim (životnim) situacijama, pročitajte ostale delove ovog članka.

Kako biti džentlmen

Tokom razgovora ili samostalnog izlaganja – Iako ste možda zanosni, zgodni i jako dobro izgledate, ništa vam ne vredi ako ne govorite kao džentlmen.

A da biste to postigli, uzmite u obzir sledeće:

– Nikada ne govorite kao neko ko niste. Ako ste obrazovani individualac koji je u makar jednom trenutku svog života išao na časove književnosti, nemojte govoriti u slengu ili glasom koji zvuči kao da pokušavate da budete kul. Na kraju ćete izgledati smešno. Ako govorite svojim prirodnim glasom, samo ćete pokazati svoje samopouzdanje i time drugima staviti do znanja da se ne stidite da budete ono što jeste. Držite se svog prirodnog glasa.

– Slušajte druge dok govore. Često imamo tendenciju da čujemo sebe dok govorimo, a ne čujemo druge. U svojoj potrazi za džentlmenstvom, biće dobro da se setite da ne prekidate druge dok govore, jer im time pokazujete poštovanje.  To što više slušate nego što govorite će vam dati vremena da smislite šta zapravo želite da kažete i da date pametan odgovor.

– Imajte manire. Ne podcenjujete važnost reči kao što su molim i hvala. Time što pokažete poštovanje prema nekom, pokazujete da niste skoncentrisani samo na sebe. Takođe, time pokazujemo da imamo iskreno poštovanje za sve među kojima se krećemo u društvu i da smo voljni da im odamo priznanje. Ne budite loš momak koji nije ljubazan. Nema on baš toliko samopouzdanja koliko se čini da ima.

– Nemojte previše hvaliti sebe. Niko ne voli pred sobom muškarca koji non-stop priča o sebi. Kada vas neko pita kako vam je na poslu, nemojte odmah davati detaljan elaborat o tome koliko ste uspešni i kome ste sve nadređeni. Odgovorite nekim laganim odgovorom i onda nastavite razgovor tako da ne zanemarite drugu stranu.

– Ne psujte. Povremena psovka vam se neće zameriti, ali se potrudite da se ne dešava često. Mnogo psovki automatski pokazuje da ste negativna, nekulturna i nesigurna osoba. Psovke čine da izgledate manje inteligentno i ne toliko vredno poštovanja.

U narednom izdanju pročitajte o tome kako da budete džentlmen u javnosti.


Maja Luković je zaljubljena u lepu reč, teži srećnim i jedinstvenim trenucima. Beskrajno pozitivna i uporna. 

 

Comments