Na poslu – Svako ko je u makar jednom trenutku svog života imao posao, zna koliko može da bude stresan. Bez obzira na to, ako želite da postanete osoba koju kolege suštinski poštuju i neko ko ima samopouzdanja, onda takva osoba morate biti i na poslu koji radite. Posao je mesto na kom provodimo većinu svog vremena i života. Ako tu niste džentlmeni – onda niste nigde.

Radite svoj posao – Bez obzira koliko zahtevan i težak vaš posao bio, postarajte se da sve obavite do kraja pre nego što odete kući. Možda i mrzite svoj posao, ali i pored toga, to je nešto zbog čega ustajete svako jutro u određeno vreme. Budite ponosni na činjenicu da ste zaposleni. Džentlmeni imaju radnu etiku.

Nemojte se žaliti na druge – Moguće je da ste jedina osoba na svom poslu koja zaista radi stvari kako treba. Stoga nije bitno kako se pokazuju vaše kolege, te nemojte ići kod šefa i žaliti mu se na nešto što, zaista, nije vaše da radite. Pravi džentlmeni to ne rade. Uostalom, manjak predanosti poslu će ih sustići kad-tad, dok ćete vi uživati.

Radite ono što vam je zadato – Šef će vas možda zamoliti da očistite toalete, ako se ispostavi da je čistačica tog dana bolesna. Džentlmen zna da smo svi u društvu jednaki i ne smatra da je bitniji od bilo koga drugog. Poštujte svoje nadređene i uradite ono što vam je zadato.

tumblr mcbml8hKFa1r2wgwlo1 1280 Kako biti džentlmen: Vodič za modernog muškarca (6. deo)

Ako na poslu niste džentlmeni, onda niste nigde

Ne podržavajte mimoilaženje etike – Ako u ma kom trenutku osetite ili zaključite da nešto od stvari koje vaš poslodavac radi nije u skladu sa etikom vašeg poslovanja, skrenite mu pažnju. Džentlmen radi ono što smatra da je prava stvar. Koliko bi samo katastrofa bilo izbegnuto u polju finansija da imamo više džentlmena?

Ponudite se da pomognete kolegama – Ako vas je neko zamolio da uradite nešto za njega, uradite. Čak i ako ste pritisnuti sopstvenim obavezama, ne oklevajte da pomognete drugima da ispune svoje zadatke. Džentlmen zna koliko svaki posao može da bude težak, te ne okleva da ponudi pomoć.

Ostanite uz naredne delove!

Prethodne delove iz “Vodiča za modernog muškarca” možete pročitati ovde.


Maja Luković je zaljubljena u lepu reč, teži srećnim i jedinstvenim trenucima. Beskrajno pozitivna i uporna.

Comments