Pokušavajući ozbiljno da se skoncentrišem na pisanje scenarija, čitala sam poruku koju sam dobila od prijateljice o informacijama za jedan konkurs. Zahvaljujući internetu u nekoliko trenutaka bila sam potpuno “upijena” zanimljivim podacima na koje sam nailazila, kada me je mama prekinula pitanjima o majstoru za veš mašinu. Sledećeg trenutka moja pažnja je bila na popravkama i sređivanju kuće. Na kraju razgovora bila sam potpuno mentalno dezorijentisana i umorna. Shvatila sam da od moje koncentracije za pisanje scenarija nije ostalo ništa i da bi trebalo da napravim pauzu. U periodu od 20 minuta doživela sam mentalnu i emotivnu vožnju toboganom od najrazličitijih tema i mojih reakcija na njih.

Uvek mi je bila važna moja veština da mogu istovremeno da radim nekoliko stvari podjednako dobro. Međutim, koliko smo mi zaista u stanju da se posvetimo najrazličitijim sadržajima istovremeno i kakav je kvalitet onoga što mi radimo? Ja znam da su moje namere uvek najbolje moguće, ali nisam sigurna da to u realizaciji zaista i ostvarim.

Slika 196 Kako biti produktivniji: Za početnike

Budite fokusirani na ono što radite

Rad na više različitih stvari istovremeno vas mentalno usporava

Činjenica je da mi u jednom trenutku možemo da se u potpunosti posvetimo samo jednoj radnji. Konstantno prekidanje jedne i započinjanje druge radnje mentalno nas usporava. Vašem umu je potrebno vreme da se adaptira na ovu promenu. O različitim stvarima imamo različite stavove, a samim tim, i pristupe. Svaki put kada sa jedne radnje pređete na drugu planirajte ovaj period mentalnog prilagođavanja, što je izvesno gubljenje vremena i smanjenje produktivnosti.

Smanjenje kvaliteta vašeg rada

Kada nešto započinjete vi se na određeni način pripremate za to ili, jednostavno račeno, potrebna vam je koncentracija. Što ste više fokusirani, vaš rad postaje kvalitetniji, jer se intelektualno bolje povezujete sa samim procesom. Ljudski um koristi određene asocijacije u svom radu. Kada ste fokusirani na određeni proces, vaš um iznova pronalazi nove pristupe i ideje, što vaš rad u mnogo čemu čini kvalitetnijim. Počinjete da se povezujete sa samom suštinom onoga o čemu razmišljate. Kada vas neko ili nešto prekine u ovome, vi gubite ovu vrstu povezanosti. Zato na kraju radite stvari samo sa njene površine, ono što je očigledno i fizički razumljivo.

Utiče na vaše zdravlje

Da biste bilo šta uradili morate se mentalno na neki način pripremiti ili povezati sa samim procesom. Kada vas nešto prekine u ovom stanju, vi osetite određenu vrstu uznemirenosti. Ovo je potpuno prirodno, došlo je do promene i vaš mentalno-emotivni sistem reaguje na to. Ako vam se često dešava da vas prekidaju ili da sami to radite iz različitih razloga, nivo uznemirenosti raste. Zbog učestalosti, organizam nema vremena da se u potpunosti vrati u normalno stanje. Ovo utiče da vremenom postajete razdražljiviji, što sa svakodnevnim problemima i obavezama veoma lako izaziva ozbiljan stres u vama.

Rad na nekoliko stvari istovremeno u cilju povećanja vaše generalne produktivnosti definitivno je dezinformacija. Ono što vas zaista čini uspešnijim u svemu što radite jeste vaša koncentracija ili fokusiranost na jedan proces u datom trenutku. Najsigurniji način da uradite sve što ste planirali jeste da se dobro organizujete.

Slika 277 Kako biti produktivniji: Za početnike

Organizujte svoje vreme

Dobro isplanirajte svoj dan

Na početku dana napravite raspored stvari koje želite da uradite. Ono što vam je najvažnije ili što bi imalo najveći uticaj na vaš plan treba da bude na početku liste. Nemojte sebi oduzimati vreme sa stvarima koje vam nisu važne. To vas dekoncentriše i nepotrebno vam oduzima vreme i energiju. Započnite dan sa onim što jeste za vas važno, jer ovo ima veliki uticaj generalno na sve što ćete kasnije raditi, a i jača vaše samopouzdanje. I sami znate koliko ste ponosni na sebe kada uradite nešto što vam je bitno, zato izaberite takve situacije da započnete dan.

Organizujte dobro svoje vreme

Da biste izvežbali svoj um da uvek bude potpuno skoncentrisan na ono što radite organizujte dobro svoje vreme. Sve što želite da uradite podelite u faze koje će imati tačno određeno trajanje. Generalno je dobro, zbog načina na koji ljudski mozak funkcioniše, da sve što radite maksimalno bude do 50 minuta u kontinuitetu. Onda treba napraviti pauzu i raditi nešto što nema nikakve veze sa prethodnim aktivnostima. Na primer, da se igrate sa kućnim ljubimcom, radite vežbe istezanja ili bez razmišljanja da gledate prema horizontu, šta god je vama interesantno. Bilo bi dobro da svoje aktivnosti podelite u faze od po 30 minuta, između kojih bi bile pauze od 10 minuta. Ovo je najfunkcionalniji način da izvežbate svoj um da uvek bude veoma prisutan u onome što radite.

Imajte kontrolu nad stvarima koje radite

Većina od nas najlakše se izgubi u vremenu radeći stvari koje su nam interesantne, ali ne i važne, kao što je proveravanje pošte ili komunikacija na različitim društvenim mrežama. Dobro je da odredite vreme u toku dana kada ćete proveravati svoju poštu. Možete to da podelite na dva ili tri kraća vremenska perioda. I ovde je dobro dati prednost onome što vam je važno. Ujutru kada započnete dan pobrinite se za one veoma važne mejlove, a kasnije u toku dana, kada ste već uradili bitne stvari i osećate se zadovoljno i opuštenije, onda možete da se pozabavite i manje bitnim mejlovima. Na ovom principu možete da organizujete kompletnu komunikaciju.

Nađite svoj način da ljudima date do znanja kada radite nešto što vam je važno i ne želite da vas uznemiravaju. Jedna od ideja je da stavite crveni kačket tako da svi znaju da ne treba bespotrebno da vas prekidaju. Ja volim da nosim rajf sa zečijim ušima belo-roze boje. Ljudima je potpuno simpatično kada me vide sa njim i tako na zabavan način dajem svima do znanja da me ne uzemiravaju. Budite kreativni, ovo može da bude veoma zanimljivo za sve. Ne treba stvarati ozbiljnu i neprijatnu situaciju samo zato što želite da se posvetite tome što radite. Bez obzira koliko ozbiljne stvari radili, trudite se da stvorite prijatnu i inspirativnu atmosferu.

Dobro se organizujte i uživajte radeći stvari koje volite. Potpuno je fantastično kada ste zadovoljni onim što ste postigli u toku dana na način koji je vama interesantan.

Izvor fotografija: english.mashkulture.net, wallpapervortex.com


Maja Selaković voli da se izražava kroz slike, čini joj se da se stvari tako doživljavaju intuitivnije i da je komunikacija smislenija. Ljubav prema vizuelnim umetnostima provela ju je kroz fotografiju, advertising, televiziju i film.

Comments