Svi vi koji ste odabrali da pročitate ovaj tekst sigurno ste ambiciozni, želite da se bavite odnosima s javnošću i budete uspešni u tome. Prvo što treba da znate jeste šta su to odnosi s javnošći iliti PR. Da biste to razumeli, počećemo od pojma i elemenata marketinga. Marketing je naučna disciplina koja se bavi identifikovanjem i analizom potreba i želja potrošača u pravcu što uspešnijeg zadovoljavanja istih, tako da od toga ima koristi i poslovna organizacija i njeni stejkolderi.

Nije vam dozvoljeno da se upustite u priču ozbiljnog PR-inga ukoliko ne znate osnove marketinga. Ono što je važno jeste da razlikujete proizvodni od uslužnog marketinga. Proizvodni marketing se sastoji od četiri elementa marketing miksa (4P), a to su: proizvod, cena, kanali distribucije i promocija. Kada je reč o uslužnom marketingu, on se sastoji od sedam elemenata marketing miksa (7P), a to su: uslužni paket, cena, kanali distribucije, promocija, proces usluživanja, uslužni ambijent i ljudi.

Sada se sve više približavamo PR-ingu, ali da biste ga razumeli, bilo je krajnje neophodno da znate osnovne činjenice i podele vezane za marketing.

Rekli smo da je promocija jedan od elemenata marketing miksa. Postoje takođe i elementi promocionog miksa, a to su: ekonomska propaganda, ekonomski publicitet, lična prodaja, unapređenje prodaje, direktni marketing i odnosi s javnošću. Dakle, odnosi s javnošću su elemenat promocionog miksa koji podrazumeva kontinuirano i pravovremeno informisanje javnosti o poslovanju kompanije i njenim uslugama sa ciljem promovisanja i zaštite imidža kompanije.

01 multitasking PR menadzeri Kako biti uspešan PR menadžer

Ovladajte veštinom multitaskinga koja je veoma važna za PR menadžere

PR (Public Relations) u prevodu znači odnosi s javnošću.

Saveti kako da (p)ostanete dobar PR menadžer:

Obrazujete se neprestano!

Ukoliko želite da budete uspešan PR menadžer, neophodno je prvenstveno da razumete pojam marketinga, promocije i odnosa s javnošću, dakle morate biti potkovani znanjem iz te oblasti. Ukoliko želite da se bavite odnosima s javnošću i da radite za neku ozbiljnu kompaniju, prvenstveno morate da završite studije iz ove discipline. Čak i kada ih završite, učenje i informisanje PR menadžera nije gotovo. Morate neprestano da radite da usavršavanju u svojoj struci. Zbog toga je više nego neophodno da posećujete razne seminare, poslovne treninge i druge aktivnosti koje će neprestano obogaćivati vaše znanje iz oblasti marketinga i menadžmenta. Isto tako, za svakog PR menadžera poznavanje stranih jezika je od velike važnosti. Stoga se trudite da ih naučite što više.

Budite radoznali!

Pratite dešavanja u svetu, kako iz oblasti u kojoj ste stučni, tako i generalno iz mnogih drugih oblasti. Interesujte se za sve što se dešava u vašem okruženju a i šire. Čitajte vesti, pogotovo inostrane jer vam one mogu dati dobre ideje i predvideti buduće trendove u struci.

Budite samouvereni i komunikativni!

02 kolege PR Kako biti uspešan PR menadžer

Budite samouvereni i trudite se da budete okruženi pozitivnim i ambicioznim ljudima

Samouverenost, komunikativnost i odličan javni nastup su najvažnije osobine PR menadžera. Ukoliko vas po prirodi ne krase ove osobine, vežbajte. Napravite neku prezentaciju i vežbajte je. Proučite simbole i značenja gestikulacije. To će vam mnogo pomoći da uspete da ostvarite smiren, staložen i samouveren javni nastup.

Planirajte i pripremite se za nepredvidive varijacije!

Kako su planiranje, organizovanje, vođenje i kontrola glavne uloge menadžera, svaki PR menadžer mora dobro da vlada svakim od tih zadataka. Prvenstveno dobro isplanirajte svaku svoju akciju, budite optimistični i verujte u dobre rezultate, ali isto tako budite spremni i za neke nepredvidive varijacije i imajte rezervni plan.

Budite viđeni i održavajte imidž!

Koliko god jedna kompanija imala dobru PR strategiju, ona neće ostvarivati dobre rezultate ukoliko njeni PR menadžeri nisu viđeni u javnosti ili su viđeni u nedoličnom izdanju. Budite viđeni na svim važnim i otmenim događajima. Vodite računa (prvenstveno zbog sebe i svog ugleda, pa tek onda zbog ugleda kompanije) o načinu na koji se ponašate. Budite samouvereni i slobodni u komuniciranju, ali isto tako vodite računa da nikada ne pređete granicu pristojnosti. Fizički izgled takođe veoma doprinosi zainteresovanosti potencijalnih klijenata baš za vašu kompaniju. Budite uredni, fini i pristojni.

03 mediji PR Kako biti uspešan PR menadžer

Budite rečiti, komunikativni i ubedljivi prilikom davanja informacija medijima

Izvor fotografija: tumblr.com, flickr.com


Aleksandra Grujić – Student menadžmenta na Fakultetu za uslužni biznis. Obožava svoje roditelje, putovanja i šoping. Veoma zainteresovana za menadžment, arhitekturu, dizajn i knjige. Trenutno piše svoju prvu knjigu i uživa u kreiranju priče i igranju rečima. Smatra da svaka osoba može da voli druge samo onda ako voli sebe. Voleti sebe znači biti zadovoljan sobom i biti kompletna ličnost, dok to opet znači biti ostvaren na svim poljima u životu. Stoga smatra da svako treba neprestano da radi na sebi, kako na svom obrazovanju i ponašanju, tako i na svom izgledu. Više informacija o Aleksandrinim interesovanjima i stilu, kao i o njenom novinarskom radu možete da saznate putem ovog sajta.

Comments