Ako si ikada radila klasičan kancelarijski posao od 9 do 17h (minimum), mogu da se kladim da si makar jednom pomislila kako bi bilo dobro da si freelancer, da radiš od kuće, po svojim pravilima, kad ti hoćeš i kako ti hoćeš! Pa da, taj posao od kuće baš deluje kao posao iz snova – po ceo dan si u pidžami, kuhinja ti je uvek nadohvat ruke, klimu prilagođavaš svojim potrebama, prijatna muzika u pozadini nikome ne smeta… Ah, lepote! Plus, s obzirom na to da ne gubiš vreme na spremanje, na put do posla, na komunikaciju sa kolegama koju ponekad zaista želiš da izbegneš, čini ti se da imaš vremena ne samo da završiš sav posao, već i da reorganizuješ svoj život!

Ipak, u teoriji je ovako, a u praksi… Malo drugačije! Da bi rad od kuće zaista izgledao onako kako ti to zamišljaš, neophodno je da budeš disciplinovana, pre svega, a potom i izuzetno dobro organizovana. Naravno, moraš da budeš i produktivna, a u tome će ti pomoći ovih nekoliko trikova.

Napravi svoje radno mesto

Iako ti je prvi nagon kada radiš od kuće taj da jednostavno ostaneš u krevetu sa laptopom, veruj nam da tako nikako nećeš biti produktivna u željenoj meri! Prosto, nakon par sati ćeš se samo srozati nazad u meke jastuke i zaspati. A posao?! Zato je bolje da sebi napraviš fejk radno mesto koje će podrazumevati da sediš za stolom, uspravno, budno i produktivno dok ne završiš sa poslom, a onda radi šta ti je volja! Tvoj radni sto ne mora da ima išta osim laptopa i eventualno sveske i olovke, što znači da ti nije potrebna posebna adaptacija prostora da bi radila od kuće. Naravno, ukoliko želiš, eto prilike da urediš svoj kutak, svoju kancelariju, onako kako si oduvek maštala!

Kako da budeš produktivna čak i kada radiš od kuće Kako da budeš produktivna čak i kada radiš od kuće

Odredi svoje radno vreme

Ukoliko radiš od kuće, kao freelancer, nećeš imati fiksno radno vreme kao kada bi radila u kancelariji, ali ipak je bitno da imaš neko radno vreme. Ne možeš spavati do podneva, ne možeš raditi po ceo dan, moraš imati vremena za sebe i moraš koristiti vreme efikasno i produktivno. Zato, odredi sebi radno vreme za koje realno možeš da završiš sav posao, ali tako da imaš vremena i za druge stvari. Nekoliko sati pre podne, nekoliko sati posle podne i tvoj radni dan je završen!

Comments