Ako ste nervozni, imate problema sa spavanjem, pojačan apetit i raspoloženje vam je stalno na klackalici, možda vam nedostaje serotonin. Ovaj hormon sreće u vašem organizmu ponaša se kao neurotransmiter – prenosi nervne impulse do mozga i nalazi se u mozgu i probavnom traktu. Na njegovo stvaranje utiču razne namirnice, kao što je tamna čokolada, voće i povrće, mlečni proizvodi, kompleksni ugljeni hidrati. Serotonin reguliše mnoge telesne funkcije i ako vam nedostaje, ne osećate se dobro.

Nedostatak serotonina utiče na raspoloženje, a može da uzrokuje i depresiju, kažu stručnjaci. Što je niži nivo serotonina u mozgu, to je veća opasnost od razvoja depresije. Antidepresivi deluju tako što pomažu skladištenje zaliha serotonina u mozgu i time popravljaju vaše raspoloženje.

Nivo serotonina takođe može da utiče na poremećaj sna, odnosno na isprekidan san i nemogućnost da se dobro odmorite i naspavate, a utiče i na pojačan apetit, što je obično povezano sa poremećenim snom. Ako ne možete da se naspavate, umorni ste i nervozni i mate potrebu da unesete energiju putem hrane, a pošto se serotonin nalazi i u probavnom sistemu, njegov nedostatak izaziva želju za slatkišima i ugljenim hidratima, koji podstiču proizvodnju serotonina, ali izazivaju gojaznost i druge posledice, kao što su nervoza želuca i zatvor.

sreca 21 Kako da budeš srećnija: Povećaj nivo serotonina
Comments