Jedan od najčuvenijih govora američkog predsednika Obame počeo je referencom na legendu o Džošui i Izraelcima. Podsetio je kako su svi vikali jednoglasno u nadi da se sruše zidovi. Predsednik Obama je jedan od onih izuzetnih govornika koji zrače šarmom. Niko nije rođen kao sjajan govornik. Naučite da govorite. Naučite kako se reči lome pred sjajnim izazovima. Vaše reči mogu da inspirišu, stvaraju i uništavaju. I vaše telo govori, a govor tela može da podrži odluke. Evo nekoliko uputa:

Ostanite puni samopouzdanja

Ko kaže da fizički izgled stvara prvi utisak? Svi, jer i jeste istina! Fizički izgled je vizuelni aspekt onoga što govorite, a dobro uglađena slika ostaje urezana u pamćenje svima koji slušaju (i gledaju)!

 

110 Kako da budete harizmatičan javni govornik?

Vladajte materijom i sobom

Nemojte mucati

Umesto toga, zaustavite se, saberite se i organizujte misli.

Ne učite govor napamet

Nemojte praviti grešku i učiti sve napamet, te svoj govor recitovati kao pesmicu publici. Bićete sputani sopstvenim nesigurnosima. “Samo da ne zaboravim da kažem…”. “Sad se ne sećam šta sledeće treba da kažem…”.

Koristite smeh

Ništa nije toliko lepo kao govornik koji ume da iznese sjajan govor i ukrasi ga osmehom ili izazove smeh u publici (namerno, a ne kao posledicu neadekvatnog govora koji je pripremio). Harizmatičan govornik uvek drži svoju publiku budnom!

 

45 Kako da budete harizmatičan javni govornik?

Vi ste alatka koja drži publiku živom i zainteresovanom

Budite druželjubivi

Koristite jednostavne reči. Nemojte u publici izazivati osećaj neobrazovanosti ili nedostižnosti. Ne oklevajte da se osvrnete na njihove probleme i da odgovorite na pitanja koja postave. Jednostavnost je most između govornika i publike, i ovo je ključ do titule moćnog govornika.


Maja Luković je zaljubljena u lepu reč, teži srećnim i jedinstvenim trenucima. Beskrajno pozitivna i uporna.

Comments