Još kada samo se odlučivali za buduće zanimanje, u glavi nam je bila misao da ćemo to raditi ceo život, svaki dan, skoro ceo dan i svojski smo se trudili da ne omašimo u izboru. Poenta je bila odabrati ono što volimo i što nas inspiriše. Ipak, ne zavisi uvek samo od nas, tu su najrazličitije okolnosti i tako se ponekad dešava da završimo na radnom mestu koje nas baš i ne usrećuje i ne ispunjava. Naravno, uvek postoji mogućnost da se da otkaz i nastavi ka ispunjenju snova, ali često smo, jednostavno, zaglavljeni tu gde jesmo. Ali! Verujte da je to samo trenutno. Nemojte očajavati, naći će se rešenje i za taj problem, a do tada pokušajte sa ovih nekoliko saveta, sitnica, koji mogu učiniti da vam radni dan prođe brže i lakše.

posao Kako da budete srećniji na poslu

Trudite se da izbegavate stres i nerviranje, pokušajte da se radujete i budete pozitivni

Krenimo redom: vi ne volite svoj posao. Ok. Pretpostavljamo da će vam uvek biti mučno obavljati isti. Međutim, kako bi bilo da počnete dan pozitivnim mislima? Na primer, trebalo bi da budem srećan/na što imam posao dok drugi nemaju od čega da žive, mogu da pomažem porodici, kupujem sebi šta mi je potrebno, provodim se sa prijateljima i slično. Potrudite se da istaknete ono što je dobro u svemu tome, budite optimista. Od vas, tj. iz vaše glave sve počinje!

E, a sada, organizujte se. Nemojte biti lenji i mrzovoljni i dozvoliti sebi da se uspavate, da kasnite, jurite prevoz i u kancelariju uvek stižete gledajući nervozno u sat. To će vas još više razdražiti i bićete besni ceo dan. Umesto toga, veče pre smislite šta ćete obući, navijte sat na vreme kako ne biste žurili i kako biste imali dovoljno vremena da popijete kafu i doručkujete. Dođite na posao lepo sređeni, mirni i raspoloženi. Što ste boljeg raspoloženja ujutru, bićete bolje raspoloženi i preko dana.

Posao ili, zapravo, bilo šta što radite, može biti mnogo zabavniji kada imate društvo. Pružite šansu svojim kolegama, ponašajte se prijateljski i prijatno prema njima. Nasmešite im se, pridružite im se na pauzi. Ukoliko se sprijateljite nećete biti usamljeni i neće vam biti dosadno i uvek možete da računate na njihovu pomoć. Kako biste i mogli da budete neraspoloženi kada čujete sve te nove tračeve?!

Pronađite ono što vas posebno zabavlja u poslu. Koliko god ga ne voleli, sigurno postoji nešto što vam je makar najmanje mrsko. I radite to sa uživanjem, čak pomozite kolegama oko tog istog, samo njihovog zaduženja. Onda oni mogu pomoći vama oko nečega što vama ne ide, a oni vole i tako u krug. Šefovima će biti bitan obavljen posao, a ne ko ga je obavio. Uz to, timski rad je prava stvar i, vrlo korisna!

posao 2 Kako da budete srećniji na poslu

Družite se, sarađujte... Biće vam lakše i lepše!

Veoma bitna stvar jeste odmor. Slobodni vikendi, plaćena odsustva ili godišnji odmori biće vam od koristi da se opustite i napunite baterije i vratite se na posao opušteni i zadovoljni i sa mnogo više energije. Jeste da će posle mora biti teško sedeti u kancelariji, ali barem ste imali priliku da pobegnete na kratko od sve te gužve!

Iako možda ne planirate da se zadržavate na tom poslu jer nije ono što želite, trudite se maksimalno oko svojih zadataka. Budite posvećeni, tu ste gde jeste, plaćeni ste za nešto. Koncentrišite se i radite kako valja. Pohvale će prijati vašem egu, osetićete se vredno, korisno i bolje! Takođe, možete dobiti odlične preporuke i iskustvo za buduće zanimanje.

Za kraj, još nešto. Nikada ne odustajte od svojih snova i planova! Možda ste trenutno sprečeni, ali ništa nije zauvek. Učite, radite, budite vredni. Doškolujte se ako je potrebno. Ništa vam neće pasti sa neba, zato se malo pomučite. I znajte – trud se uvek isplati!

Izvori fotografija: careeralism.com, kfyo.com


Ivana Tomić – je studentkinja Fakulteta političkih nauka, koja se, iako uskoro puni 21 godinu, i dalje ponaša detinjasto i budalasto. Ne krivite je, to je zbog sestrića sa kojim se glupira po ceo dan. Trenutno piskara sve i svašta, više za svoju dušu, ali se nada da će jednog dana imati uspešnu karijeru ozbiljnog novinara. Obožava da tračari sa svojom najboljom drugaricom Nedom uz jaku, domaću kafu. Druženje sa porodicom i kućnim ljubimcima je ispunjava. Mogla bi da živi na krompirićima i višnjama u svim oblicima. I dalje na vratima sobe čuva poster Džonija Depa. Voli jednog Marka.

Comments