Emocije imaju tu snagu poplave – naprosto nas ponesu sa sobom, gubimo kontrolu i prepuštamo se. Ali, termin “emotivna poplava” odnosi se na izliv besa. To je ono kad vam pukne film i onda uradite i izgovorite stvari zbog kojih se posle kajete, stidite i osećate loše. To niste vi, to je nešto što ne možete da zaustavite, obuzdate i usmerite, to je poplava!

Poplavi može svako da podlegne, najčešće onda kada je izložen dugotrajnom stresu, iscrpljivanju, frustraciji. U nekim situacijama, svi smo osetljiviji nego inače i lakše pucamo, preterano reagujući na najmanji okidač. Kao kad istrpite čitav naporan dan na poslu, gde ste morali da ispravljate greške koje niste sami napravili, a onda na kasi zaboravite karticu, pa morate da se vratite, a u pošti je takva gužva da ste odustali posle deset minuta čekanja i na putu kući ste upali u špic i pripiškilo vam se, a kad ste najzad stigli i hteli da operete ruke, voda je suknula iz tuša pravo vama u lice (jer neko nije prebacio ručicu). I onda prsnete i krenete da se dernjate na prvog ko vam se nađe na putu, da bacate i obarate stvari – bes vas je preplavio i odneo razum, a deca i kućni ljubimci vas gledaju velikim, uplašenim, okruglim očima, kao da vas ne poznaju.

Izliv besa isključuje vaš mozak i rezonovanje vam nije dostupno, dok talas traje. U vašem telu se takođe odigravaju fiziološke promene, kao odgovor na emocionalni okidač. U režimu borbe ili bekstva, tokom svađe ili sukoba, hromoni stresa, adrenalin i kortizol preplavljuju organizam, a aktivnost u prefrontalnom korteksu se smanjuje (ovaj deo mozga zadužen je za izvršne funkcije i sofisticiranije spoznaje) i čovek postaje divalj i dezorijentisan. Naša osećanja takođe trpe promenu – u besu, mi ne znamo da zapravo volimo tu osobu koju želimo da zgromimo (ako se poplava obrušila na nekog bliskog) ili da uništavamo, jer nam je energija agresivna i destruktivna (i naravno da se kućni ljubimci kriju pod krevet, a deca blede i razrogačeno posmatraju).

Telu je potrebno oko 20 minuta da ponovo uspostavi noramalan režim rada, nakon izliva besa, mada ćete se osećati ispražnjeno već nekoliko minuta posle ispada – međutim, organizmu treba vremena da povuče teško naoružanje sa prve linije fronta, uspostavi hormonsku ravnotežu i uključi rezonovanje.

Comments