Šta da radite i kako da izađete na kraj sa emotivnom poplavom?

Ako ste već prsli i erupcija je započela, možete pokušati da preusmerite tok poplave sa ljudi na predmete. Izudarajte neki jastuk, radije nego da tresnete o zid (jer možete da se povredite) – negde u dnu vaše glave vi i dalje znate šta radite, iako imate utisak da ne upravljate svojim postupcima. Ali, u talasu cunamija čovek ipak i dalje razmišlja kako da preživi.

Ako osećate da situacija postaje napeta, da vam se nivo poplavnog talasa penje i da će vam uskoro zamračiti svest – pomerite se. Fizički se pomerite od onoga što će dovesti do izliva besa (ljudi, situacije), jednostavno izađite i narednih 20 minuta (koliko telu treba da se umiri), radite nešto što vas mentalno i fizički udaljava od poplavljujućeg talasa. Idite u brzu šetnju (trčite ako treba), bacite se na rad u bašti, zgrabite tepih i istresite ga kao nikad, usisavajte, ribajte – potrebno vam je neka energična akcija, da biste kanalisali bes koji preti da vas preplavi.

Potrebno je da poznajete sebe i da budete svesni onoga što vam se događa – morate primetiti u kom trenutku počinjete da se osećate ugroženo, da vam vri u stomaku i hladi se u glavi, morate posmatrati sebe i biti na oprezu. Kad na vreme shvaitite da su počeli nagoveštaji predstojeće poplave, onda možete da se preusmerite i umanjite intenzitet emocija, prosto tako što ćete se umiriti i predati se tim osećanjima mirno, bez prepuštanja poplavi. Osvešćivanje i prihvatanje osećanja umanjuje njihovu poplavnu snagu. To nije lako, ali se vežba i usavršava – a prilika za to ćete sasvim sigurno imati i više nego dovoljno.

Naslovna fotografija: instagram.com/faseditorials

Brankica Milošević

Comments