Na feminizam se često gleda kao na pokret kojim se bave specifično žene u pokušaju da istaknu potrebu za ravnopravnošću u društvu, pa je na Balkanu neretko slučaj da muškarci tokom razgovora o ovoj ideologiji samo odmahnu rukom misleći da se to njih i preterano ne tiče. Ipak, novi pokret koji je pokrenut inicijativom TikTok zajednice , nazvan mikro-feminizam, daje prostora muškarcima koliko i ženama da istupe i izbore se za feminističke ideale kroz male, svakodnevne akcije kojima mogu da naprave promene u društvu kako bi se žene osećale prihvaćenije.

Ideja je da, umesto da se upuštamo u velike akcije otpora kako bismo promovisali feminističke ideale, možemo umesto toga da počnemo manjim koracima, dajući ženama na važnosti. Primera radi, tokom sastanaka možemo da upućujemo pitanja prvo ženama, a tek onda muškim kolegama (što često inače nije slučaj), možemo da ih prve navodimo u mejl prepiskama pri početku konverzacije kako bi se osećale prihvaćenije, ili da ih prve konsultujemo ukoliko imamo problema pri izvršenju radnih zadataka.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sara Wiles 🎉 (@sara_wiles)

Termin mikro-feminizam se prvi put pojavio u martu 2024. godine, a video koji ga je učinio viralnim bio je objavljen na TikTok nalogu producentkinje Ashley Chaney. Većina mikro-feminističkih poteza je zasnovano na interakcijama u stvarnom životu i predstavljaju načine da se žene stave na prvo mesto u društvu, u kom su često iza kulisa.

Ukoliko smatrate da je mainstream feminizam suviše radikalan za otvoreno izražavanje, posebno kad uključuje političku akciju, mikro-feminizam može da bude suptilniji način da, kroz male korake, izrazite potrebu za većom ravnopravnošću u društvu.

Mikro-feminizam – male promene, veliki značaj

Ako ne želite da objavljujete feminističke apele online, pridružujete se protestima ili se kandidujete za javnu funkciju kako biste mogli da menjate stvari, mikro-feminizam je način da istupite za prava žena počevši od sebe i svoje svesti da želite da im bude bolje u društvu. Drugim rečima, ne mora svaka akcija da bude radikalna i revolucionarna da bi se promena osetila.

Na kraju krajeva, jedna akcija, poput davanja koleginici prednost u izlaganju, može da promeni dalje postupke te osobe i navede ga i da sledeći put u slučnoj situaciji bude uviđavan prema koleginici. Podsećanje sebe i drugih da borba protiv sistemskog seksizma počinje na nivou osobe jeste ključna stvar, jer svaka značajna promena zapravo počinje od pojedinca.

Mikro-feminizam i zašto je potrebno da se svi uključe

Muškarci koji žele da pokažu solidarnost prema ženskoj populaciji i angažuju se kao feministi, treba otvoreno da pruže podršku ženama i naprave konkretne promene u svom ponašanju na šta ih mikro-feminizam i motiviše.

Književnica Dierde Kaye istakla je sjajan primer ovoga u svom članku o Willu Davisu, TikTok tati koji je podelio da je njegov čin mikro-feminizma insistiranje da on svom detetu ugovara termine za igru sa drugarima, a ne njegova žena. Time je uspeo da uključi i ostale tate dece iz društva sa igrališta i tako oslobodi majke iz komšiluka jedne obaveze koja se podrazumevala kao isključivo ženska.

Svi koji žele da promene način na koji tretiramo rodne uloge u našoj kulturi mogu da preduzmu ove male korake kako bi gurali društvo ka ravnopravnosti. Najveća snaga mikro-feminizma je to što je dostupan apsolutno svima i pruža načine da cela zajednica učestvuje.

Ova ideja je dobar početak – ali nije dovoljna

Mikro-feministički potezi su suštinski, ali nisu dovoljni da stvore suštinske promene koje su potrebne feminističkom pokretu suočenom sa mišljenjima poput onih Harrisona Butkera, koji je nedavno na fakultetu održao govor, “nastup” u trajanju od 20 minuta neprekidne mizoginije. Tvrdio je da ženama nije mesto u kancelarijama, napadao LGBTQ+ zajednicu, te insistirao da je muževnost pod napadom feministkinja i da one “guše” muškarce.

Naravno, svi bi trebalo da budemo mikro-feministi i nije sve isključivo ni u velikim feminističkim gestovima. Mikro-feminizam je način da svakodnevno radimo sve što je u našoj moći da normalizujemo potrebu za poštovanjem žena na svakodnevnom nivou, kontinuirano spuštamo prag tolerancije za odsustvo ravnopravnosti i ukorenjujemo feminizam u našu stvarnost kao potpuno normalnu i očekivanu stvar.

Ako praktikujete mikro-feminizam, možete da pokušate da proširite svoje mikro-akcije povremenim pridruživanjem protestima za prava žena, volontiranjem u organizacijama koje se bore za ravnopravnost ili edukovanjem kroz stručnu literaturu na temu feminizma. Nemojte dozvoliti da vas strah od velikih gestova i potreba da budete suptilni i povučeni do “mikro” nivoa, zavara da mislite da je dovoljno što ste ženu propustili da prođe ispred vas ― pokušajte da učinite i nešto hrabrije. Videćete, dobar je osećaj.

Pročitajte i ovo: Slučaj Jennifer Lopez i Ben Affleck: Kada uplitanje javnosti prelazi granicu pristojnosti?

Naslovna fotografija: pexels.com

Milana Petković

Comments