Često se pod pritiskom šalimo i čujemo, ili govorimo ono “ko ne poludi, taj uopšte nije normalan” i to jeste jedan od načina da se orijentišemo u odnosu na zdrav razum, da napravimo otklon od onog što nas opterećuje. Humor je dobar i delotvoran, jer možemo da sagledamo svoju lošu situaciju i da se pritom podsmehnemo sebi, umesto da utonemo u samosažaljenje i jadikovanje. Pomaže nam da prevaziđemo ego, da pogledamo sebe sa strane i uočimo komične elemente usred neke drame u kojoj aktivno učestvujemo. Ali humor je jedna linija odbrane i nije dovoljan, naročito ako usvojimo cinizam i sarkazam i koristimo humor kao pojačivač loše energije. Da bismo održali mentalno zdravlje, potrebno je da usvojimo stil života koji nam omogućava da usvajamo i praktikujemo pozitivne stavove.

Postani svoj najbolji prijatelj

Retko razmišljamo o tome i ne upoređujemo to kako se odnosimo prema sebi, a kako prema prijateljima. Ali učini to. Preispitaj svoju sklonost da uvek priskočiš prijateljici, da se nađeš, da pomogneš, saslušaš, utešiš, da budeš velikodušna i nežna. Da li sebe tako tretiraš? Ma, ni izdaleka! Prema sebi si sigurno stroža nego prema bilo kome, sklona da uputiš sebi grube reči kritike, da budeš ljuta na sebe, ili da jednostavno ignorišeš svoje potrebe i probleme, izdržavajući i trpeći ono što bi prijateljici savetovala da ne trpi i da što pre rešava. Dakle, promeni perspektivu, počni sebe da posmatraš kao svoju najbolju prijateljicu i budi sebi od koristi, od pomoći, na raspolaganju, budi velikodušna i blagonaklona prema sebi.

zdrav razum Kako da izdržiš ludnicu u kojoj živiš

Fizička aktivnost i hobi

To je klasičan savet za očuvanje zdravlja i stabilnosti, za brigu o sebi i lični razvoj – ali nemoj ga ingnorisati samo zato što si ga sto puta čula i pročitala. To je dobar savet. Potrebna ti je ustaljena fizička aktivnost, kretanje, vazduh – dnevna šetnja zadovoljava sve te potrebe, ne moraš ništa naporno da vežbaš. A potrebno ti je i neko interesovanje koje te ispunjava, puni energijom, hrani tvoj duh, u kome nalaziš sebe. Od čitanja do okopavanja baštice – sve je dobro, ako u tome uživaš i ako te to toliko zaokuplja da zaboravljaš na sve.

Comments