Niče je rekao da je pojedinac uvek bio u poziciji da se bori protiv preplavljujućeg uticaja plemena i da nijedna cena nije previsoka, ako njome plaćate privilegiju da posedujete sebe. 

U svetu koji vam nameće (suptilno i otvoreno) ko i kakvi treba da budete, teško je pronaći hrabrost da sledite svoj sopstveni put. Čak su i brojni priručnici o samopomoći i razvoju prepuni formula i recepata kako da budete ovo ili ono, kako da budete najbolja verzija sebe – kao da polaze od pretpostavke da ste sirov materijal na kome ima mnogo posla, ili oštećena roba, sa kojom ima još više posla. Uvek treba nešto da shvatite, prihvatite i promenite i da budete neko koga ste zamislili, verovatno na osnovu primera osoba koje poštujete, uspešnih ljudi, raznih motivacionih govornika i gurua. Ali vi ne možete da budte kao oni, jer ako ste ono što jeste, onda ne možete biti kao neko drugi, to bi uvek bilo neistinito i neautentično. Ono što možete jeste da budete što bliži sebi i sve više vi sami, onakvi kakvi ste. U potrazi za svojom autentičnošću, možete mnogo toga što ste čuli, pročitali, videli, usvojiti kao istinito, jer rezonira sa vašom suštinom, a i mnogo toga što ste verovali da je autentično vaše odbaciti kao program i uslovljavanje koje vam je nametnuto. Nijedan recept za autentičnost ne morate usvojiti u potpunosti, ili možete usvajati i isprobavati redom razne recepte, dok ne otkrijete šta je istinito i validno za vas, šta iz vaših potisnutih i neosvešćenih sadržaja, iz vaše senke, iz vašeg mraka, izvlači na površinu ono istinito.


Samospoznaja je neugodno putovanje koje nikada ne prestaje, na kome otkrivate o sebi zaprepašćujuće i teško prihvatljive stvari koje uopšte niste tražili, korak po korak ispunjavajući svoje postojanje, izražavajući svoje sopstvo, često bez predstave o tome kuda će vas sledeći korak odvesti. Ne postoji jasan cilj, ne postoji pravi način, postojite samo vi i vaš doživljaj sebe i sveta oko vas – vaš način da živite svoj život. I taj način nikome ne mora da bude prihvatljiv i prijatan, niko ne mora da uzme recept od vas, a verovatno vas niko neće ni pohvaliti što radite onako kako vi mislite da treba i živite ono što je za vas istina (ali zato će vam to često prebacivati). Pa, niko drugi nije u vašoj koži i ne zna šta je u vašem srcu i u vašoj glavi i niko vam ne može reći šta je ispravno za vas – oni koji to čine, ne žele da vas ponize, unište, umanje. Uglavnom žele da vas vide uspešne i zadovoljne i misle da znaju šta vi treba da radite da biste to postigli. Ponekad i znaju. Ali, vi to morate sami otkriti i primeniti i pronaći zadovoljstvo u tome, bez obzira na sve druge (pa i na one koji se brinu zbog vas i žele vam sve najbolje). 

Uspostavljanje lične filozofije je beskrajan zadatak – tokom godina primate nove ideje, osvešćujete se i otvarate svoj um i svoje srce kroz teška i bolna iskustva i to je krivudav put čiju mapu niste imali, niti biste mogli da je nacrtate – iako je sasvim moguće označiti ključna mesta, stabilne skupove vrednosti i standarda koji su vam pomogli da izdržite i preživite padove i slomove. Ta mapa je samo za vašu upotrebu i to uglavnom retroaktivnu. Ona se ucrtava ovog momenta i nema navođenja koje će vam ukazati kako da izbegnete sledeću prepreku – osim što se možete osvrnuti na neke prethodne i shvatiti šta je ono što je trebalo da učinite, a niste, pa sada imate priliku da to naučite. 

Comments