Izgradnja lične filozofije – trasiranje svoje sopstvene mape – uzimajući sve u obzir, kao i bez obzira na sve, svodi se na pronalaženje odgovora na nekoliko osnovnih pitanja. 

Koje su vaše vrednosti 

One će se nadograđivati i razvijati tokom života, ali njihova osnova je uglavnom prisutna i stabilna u vama od kad znate za sebe. Ako je istina vaša glavna vrednost, mnogo ćete se suočavati sa iluzijama, licemerjem i lažima, kako u svetu oko sebe, tako i u vama samima i mnogo ćete naučiti o mnogostrukosti istine. Izaberite tri svoje osnovne vrednosti i radite na njihovom osvešćivanju i implementiranju u sve oblasti vašeg života. To su one vrednosti oko kojih nećete praviti kompromise, oko kojih nema pregovora i koje su za vas apsolutne – i očekujte da će one biti tema svih vaših najvažnijih životnih lekcija, suočavanja i teških odluka. Ukratko, baš te vrednosti će stalno biti na iskušenju. 

Koje su vaše navike

Vi ste ono što neprekidno radite. Navike su jedinstvene za svakog od nas. Psihološke tehnike za usvajanje novih načina razmišljanja (novih navika), kao i za otpuštanje starih, obično se praktikuju 21 dan, jer se smatra da je to vreme za koje neko novo ponašanje, razmišljanje, osećanje, može biti usvojeno. U praksi, to obično traje mnogo duže. Preispitajte navike koje želite da korigujete ili usvojite – potrebno je da one optimiziraju vašu energiju, vaše okruženje i način na koji organizujete i procesuirate nove informacije. Iako nalazite inspiraciju i vođstvo u drugima (i brojnim dostupnim tehnikama, koje obećavaju čudesne promene i isceljenja), vi nećete usvojiti navike koje nisu zasnovane na vašim jedinstvenim osobinama (shvatanjima, vrednostima). Radi se o toku vaše energije tokom dana – kada je na optimalnom nivou, kada opada, kada se podiže, u koje doba dana imate bolju koncentraciju, šta možete da postignete tokom dana… Kad odgovorite na ova pitanja, možete početi da, u skladu sa odgovorima, uvodite nove navike. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tezza (@tezza)

Koji je vaš način razmišljanja 

Savremena psihologija u poslednje vreme iznosi revolucionarno pojednostavljene shvatanja „majndseta“. Postoje dva – jedan je rigidan i fiksiran, a drugi fleksibilan i razvojan. Prvi je zatvoren i ograničen, drugi je otvoren i fluidan. Pronaći sebe u dva osnovana (preovlađujuća) „majndseta“ nije tako jednostavno, iako bi trebalo da bude. Zapravo, ograničavajuće je u startu. Ali, osvešćujući i analizirajući svoje stavove, obrasce situacija i ponašanja koji se ponavljaju, razaznajući glas unutrašnjeg sabotera, glas razuma i šapat intuicije, otkrićete da ste u nekim oblastima razmišljanja i ponašanja kruti, limitirani i zatvorenog uma, dok ste u drugim otvoreni, slobodni, spremni da istražujete i učite. Da imate i „tešku“ i „laku“ energiju, da umete da mračite, kao što umete i da razvedravate. Vaša teška i laka strana neće biti ujednačene i harmonizovane – ona teška će možda biti koncentrisana tako homogeno, da će uletati kao kugla za rušenje svega što ste postigli na način lakoće i otvorenosti, pa će u vama preovlađivati kruti „majndset“ iako ste generalno otvoreni i možda vam je sloboda jedna od bazičnih vrednosti. Radi se o tome da otkrijete u kojim delovima sebe ste zarobljeni i kojoj vrsti promene se opirete, jer možete (pogrešno) smatrati sebe veoma otvorenom i nonšalantnom osobom, koja je sva okrenuta rastu i razvoju, dok istovremeno svojom rušilačkom kuglom rigidnosti (malom, ali razornom), sabotirate svaki svoj napredak. 

Šta je za vas dovoljno 

Odnosno, šta je ono što imate? Kad počnete da nabrajate šta sve imate, na čemu ste zahvalni i dokle ste dospeli u odnosu na ono gde ste bili, gubite iz vida ono što vam nedostaje, što još niste osvojili, što vas frustrira i čini da se osećate neuspešno. Šta vam je dakle, dovoljno? Možda već imate sve što vam je dovoljno da budete zadovoljni, a vi ste nezadovoljni, jer smatrate da treba da postignete više. Ali kad nađete svoje dovoljno, našli ste ono ispunjavajuće, sa čim biste mogli do kraja života i bez svega onog što još nemate (i možda nećete ni imati). Ono što je vama dovoljno je baš ono što vam je potrebno i to nadilazi sve projekcije ciljeva i standarda i ostalih modernih stvari koje ambiciozna i proaktivna osoba mora da gaji, ako drži do sebe. Kad imate ono što vam je potrebno, baš vas je briga za držanje do sebe. 

Vaše vreme u ovom telu, u ovom životu, jedino je što je ograničeno. Ali, dozvoljeno vam je da ga potrošite kako god vi hoćete. 

Naslovna fotografija: instagram.com/tezza

Brankica Milošević 

Comments