Reakcije pod uticajem emocija, obično su impulsivne i preterane i iz njih ne proizilazi ništa dobro. Iako si uglavnom uravnotežena i razumna osoba, pod nabojem osećanja svest se sužava i ako reaguješ odmah, posle obično zažališ. Pokušaj da se bolje kontrolišeš i izbegneš ishitrene i preterane reakcije i teret kajanja i preisptivanja koji sledi za njima.

Diši i broj do deset

Ili još bolje – pomeri se, napusti prostoriju, diši i broj dokle god je potrebno da se malo umiriš. To je mnogo produktivnije nego da se odmah rasplačeš ili da počneš da optužuješ onog ko te iznervirao, povredio, naljutio, ili da vičeš i besniš. Drama ništa ne rešava.

Prihvati svoja osećanja

Ako potiskuješ osećanja, osiguravaš im predstojeću eksploziju – potisnut sadržaj stvara naboj, koji mora da izađe, a to se obično dešava na najmanji podsticaj, u nekom krajnje nepodesnom trenutku. Nešto te malo “čačne” i erupcija se desi, bez kontrole i zadrške i verovatno se prospe po nekome ko ti ništa nije skrivio. To je jedan od onih momenata van kontrole, zbog kojih posle najviše žališ. Zato se suoči sa svojim osećanjima, budi ih svesna i distanciraj se – to su samo osećanja, to nisi ti.

Ako se osećaš loše, ne radi ništa

Ukoliko osećaš nervozu, frustraciju, anskioznost – najbolje je da se izdvojiš, da ne radiš ništa i ne činiš ništa. Ukoliko pokušavaš da nešto rešiš u ovakvom stanju, donećeš pogrešne odluke, vođene emocijama. Iskuliraj.

Comments