Jutro je pametnije od večeri

Ova poslovica zapravo znači da neke poteze, odluke i akcije treba da prespavaš. Ako si danas besna, povređena, osvetoljubiva i rušilački raspoložena, sutra ćeš se verovatno malo ohladiti, a za par dana ćeš već imati potrebnu distancu i nećeš reagovati preterano. To znači, strpi se, sačekaj da naboj prođe, pa onda odlučuj šta ćeš i kako ćeš.

Upotrebi empatiju

Često grešimo iz čiste sebičnosti. Brže-bolje se uvredimo i posvađamo, osetimo se ugroženo, sve shvatimo lično, a to je detinjasto i sebično. Pre nego što pomisliš da si centar sveta i da se sve dešava tebi i zbog tebe, razmisli o motivima i situaciji druge osobe, stavi se u njen položaj. Možda postoji nešto što ne znaš, a što svemu daje sasvim drugu perspektivu. Razgovaraj, postavljaj pitanja, saznaj kako se oseća druga osoba i zbog čega tako postupa, jer možda se ona samo prazni (pod uticajem nekog naboja) i to zapravo nema nikakve veze sa tobom.

Razgovaraj

Prvo se ohladi, uzmi neko vreme za razmišljanje, a onda pokreni komunikaciju. U razgovoru možeš dosta toga da shvatiš i da primetiš, što bi u svađi inače propustila. Ako sa nekim imaš neki problem, a naročito u partnerskim odnosima, o tome treba da razgovarate, iskreno i otvoreno, iako je to verovatno bolno. Ali tako se produbljuje razumevanje i pronalaze rešenja.

Izvor fotografija: instagram.com/LeonieHanne

Brankica Milošević

Comments