Zatim, posmatrajte i doživljavajte druge, kao što osluškujete i osećate sebe. To su vaši bližnji, koje već volite, to su prijatelji, uži i širi krugovi ljudi u vašem neposrednom okruženju. Ali, to je i priroda i sav živi svet, biljke i životinje. Negujte neke biljke, brinite o kućnim ljubimcima. Ne morate imati cvećaru, ili azil za životinje, ali možete imati nekoliko saksija, kanarinaca, par četvoronožaca. Kad imate samo jednog kućnog ljubimca, ljubav koju ste najpre osvestili u sebi, vrlo brzo vas navede da shvatite da mu treba društvo sličnih stvorenja, da ne bi bio usamljen kad vas nema. Svi pravi ljubitelji životinja čuvaju više vrsta i one se sve međusobno druže i tolerišu. Takođe, oni imaju viši stepen svesti o prirodi, o povezanosti svih živih bića i njihovoj pripadnosti nečemu većem od svih nas.

Ljubav i briga idu zajedno, a čak i oni koji imaju strasnu želju da zagrle, uteše i iscele ceo svet, znaju da to ne mogu da urade, osim delimično. Da moraju da odaberu kome i čemu će posvetiti svoju ljubav i strast, u šta će uložiti svoju energiju i kom će aspektu svega što jeste i što je povezano, dati svoju ljubav.

U skladu sa svojim kapacitetima, odaberite svoju baštu ljubavi, koju ćete predano negovati, đubriti, zalivati. Kako se produbljuje vaša svest, vaša bašta će se širiti i zahvataće nove aspekte života, kome je vaša ljubav, nega i pomoć dragocena. Možda ćete odabrati decu, možda životinjski ili biljni svet. Možda na početku nećete odabrati ljude, možda ih uopšte nećete voleti i svašta ćete im zamerati. Ali, što sebe više poznajete, razumete, prihvatate i volite, imaćete više ljubavi i razumevanja i za ukupno čovečanstvo. Na kraju, kroz praksu ljubavi na raznim nivoima, vrlo ćete zavoleti ovaj ludi svet i jednog dana, ostavićete ga za sobom malo boljeg i svetlijeg, nego što ste ga zatekli. I mrvica tog kosmičkog svetla ima moć i težinu.

Naslovna fotografija: instagram.com/majorstreetstyle

Aleksina Đorđević 

 

Comments